Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се сиропират сладкиши

Полезни похвати за отлични резултати


Да започнем с основното. Всеки десерт има специфичен процес на накисване в сиропа. Също така, освен обикновения сироп (който можете да приготвите, като просто използвате вода и захар в пропорциите, посочени във всяка рецепта), има много други варианти: със или без алкохол, овкусени със сок или цитрусови кори и голям избор на използваните подправки. В следващите редове ще намерите полезна информация в случай, че искате винаги да ви се получават перфектно сиропирани сладкиши.

Всичко започва с подходящия избор на вида сироп

Този момент е ключов. За да напоите правилно вашия десерт, е необходимо да изберете добра комбинация между блата и сиропа. Това означава да спазвате точно пропорциите на съставките, както и времето, което ще имате за варене - правилото е, че процесът трябва да трае докато се разтопи захарта. Това е така, защото ако преварите сиропа, е много вероятно той да кристализира след като изстине и няма да можете да напоите сладкиша с него.

Снимка: iStock by Getty Images

Дали да е студен или горещ сиропа

Има два основни начина за сиропиране на десерт: със студен или с горещ сироп. За метода със студено сиропиране трябва да приготвите сиропа и да го оставите да изстине добре. След като изстине, напоете десерта си (който пък трябва да е топъл). Така че обикновено, веднага щом десертът излезе от фурната, внимателно го заливате със студения сироп като използвате черпак. При метода с горещ сироп нещата се правят по точно обратния начин. Оставете десерта да изстине и го залейте с горещия сироп. От всичко това може с основание да възникне един логичен въпрос:

Кои десерти се приготвят по студения начин на сиропиране и кои по горещия?

Истината е, че няма конкретен отговор на този въпрос. В по-голямата си част десертите могат да се сиропират и по двата начина. Най-разпространен обаче си остава методът със студен сироп. Топлите сладкиши поемат течността по-добре.

До тук изборихме основите. Ето сега и няколко полезни съвета за още по-успешно сиропиране.

  • Докато варите сиропа, можете да го разбърквате докато захарта се разтопи и сместа заври. След това трябва да спрете да бъркате и да свалите сместа от котлона за около 1-2 минути.
  • Много е важно да не оставяте сиропа да ври дълго време, защото ще се изпари повече вода и течността ще се захароса.
  • Няколко капки лимонов сок в края на варенето могат да предотвратят кристализирането.
  • Никога не изливайте сиропа върху десерта директно от тенджерата. Винаги използвайте черпак. По този начин ще предпазите повърхността на вашия десерт от внезапното изтичане на сироп, като в същото време ще разпределите равномерно сладката течност по цялата повърхност, постигайки възможно най-добър резултат.
  • Винаги спазвайте точното количество съставки, посочени в рецептата. Сиропът може да ви се струва много, но е толкова, колкото трябва да поеме десертът ви. Така че не пестете от него, тъй като това може да има негативен ефект върху крайния резултат.
  • След като накиснете десерта, трябва да го оставите да стегне за няколко часа, за да може сиропът да се разпредели правилно отвътре.
  • За да бъде добре сиропиран вашият десерт, първо трябва да сте го изпекли равномерно.

Допълнителен съвет: За най-добри резултати, оставете накиснатия десерт да престои между 8 и 24 часа преди да го сервирате.

 

Дайте оценка:

Тагове: сладко торта бяла захар кафява захар канела вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче