Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си приготвите невероятно хрупкави френч фрайс

Съпка по стъпка

Домашно приготвените пържени картофки са истинска вкусотия, особено когато се подбере правилният сорт картофи. Днес обаче ще обърнем внимание на така наречените френч фрайс - дългите, тънко нарязани и супер хрупкави европейски братовчеди на пържения компир, казано на шопски диалект.

Интересното е, че french fries, както се пише на английски, нямат нищо общо с Франция, въпреки че в менютата на почти цял свят ще откриете това широко разпространено и любимо на мнозина хапване точно с това наименование. Истината е, че този вид пържени картофи произхожда от Белгия, а думата french на стар английски означава "нарязан надлъжно", откъдето произхожда и името на картофките.

Снимка: Unsplash

За да се получи тази хрупкавост и мека вътрешност, процесът на пържене трябва да се повтори. При първото пържене температурата на олиото е по-ниска, като така се получава нещо като варене в мазнина, след което олиото се сгорещява, а нарязаните на тънко картофи минават отново през маслената баня. И воала! Резултатът е на лице - имате златисти и хрупкави френч фрайс.

Тъй като обикновено количеството е трудно да се прецени, ако ги сервирате за гарнитура, определете по един голям картоф на човек. За целта са идеални картофите от сорта "Ръсет", защото не съдържат толкова вода, което им позволява да станат изключително хрупкави. Избягвайте червените сортове. Те не са подходящи за пържене.

Снимка: Unsplash

Преди да започнете с готвенето и след като нарежете картофите, оставете ги да престоят в студена вода. Така от тях ще излезе излишното нишесте, което ще предотврати слепването им по време на пържене. Дайте им време и ги дръжте във водата поне 2-3 часа.

Френч фрайс си подхождат с най-различни сосове и дипове. Изберете любимия си или експериментирайте с тези няколко предложения от нас:

А сега, нека видим какво ще ви е необходимо, за да си приготвите неустоими френч фрайс у дома:

  • 6 средно големи картофа
  • Олио за пържене
  • Сол

Начин на приготвяне:

  1. Измийте картофите, като ги изчеткате добре с четка. Изсушете ги напълно и ако искате, може да ги обелите, но не е задължително.
  2. Картофите нарежете на кухненска мандолина или на ръка, като ги отрежете на филии от половин сантиметър, а след това, всяка от тях на дълги и не много тънки пръчици.
  3. Когато сте готови, сложете ги в купа, залейте ги със студена вода и ги оставете да престоят в нея минимум два-три часа.
  4. Подсушете добре картофените пръчици с чиста кухненска кърпа.
  5. В дълбока тенджера налейте най-малко 5 см олио и го загрейте до около 160 градуса (ако използвате кухненски термометър). Щом достигне тази температура, изпържете картофите на порции за около 5 мин. всяка. Прибавите ли твърде много картофи наведнъж, температурата на мазнината ще спадне, а те ще попият голямо количество от нея. Цветът на картофите трябва да е леко златист, но да си личи, че все още имат нужда от пържене.
  6. Извадете ги от олиото с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете да се отцедят върху кухненска хартия или решетка, поставена в тава за печене. Картофите трябва да се охладят напълно. Ако искате, може да ги приберете след това в хладилника и да направите второто пържене на следващия ден. За целта ще трябва да ги извадите малко преди да ги пуснете в мазнината, за да се отпуснат.
  7. Загрейте олиото от 175 до 190 градуса. Без термометър е лесно да проверите тази температура, когато пуснете в мазнината картоф и той започне незабавно да цвърчи активно, но не прекалено. Пръска ли, намалете температурата.
  8. Изпържете картофите отново на порции, докато придобият златистокафяв цвят.
  9. Извадете ги от мазнината, когато са готови и ги сложете отново върху решетка или върху кухненска хартия.
  10. Овкусете картофките със сол, докато са още горещи и ги поднесете веднага.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче