Дресингът със синьо сирене е богата и разнообразна добавка към различни ястия - от салати, пица и паста до пилешки крилца. Винаги съществува възможността да си купите готов от магазина, но да си го направите у дома ще ви излезе хем по-евтино, хем ще сте сигурни какви продукти слагате в него. Освен това дресингът ще бъде готов за минути и имате свободата да използвате какъвто вид синьо сирене пожелаете.
Киселото мляко в тази рецепта придава на соса лекота на вкуса, а заквасената сметана и майонезата - плътност и кремообразност. Независимо дали с него подправяте хрупкави зелени салати или сочни пържоли този дресинг ще се превърне в една от любимите ви рецепти.
Нека видим какви ще са продуктите, необходими да си го приготвите:
- Синьо сирене: Както отбелязахме по-рано, може да използвате всякакъв вид синьо сирене. Просто изберете това, което ви е любимо.
- Майонеза, заквасена сметана и кисело мляко: Благодарение на тях ще се сдобиете с кремообразност и наситен вкус на вашия дресинг. Желателно е да са пълномаслени, но не пречи да ги замените с нискомаслени такива.
- Захар: Въпреки че изглежда като странна добавка, тя ще балансира вкусовете на всички съставки в дресинга.
- Подправки: Комбинацията от горчица на прах, чесън на прах, черен пипер, сол и сос "Уорчестър" придава на дресинга съвършенство, без да доминира над синьото сирене.
Как да изберете подходящото синьо сирене
Ако нямате особен опит с него, ще ви е необходима малко помощ, за да се ориентирате в различните видове. Ето кои са най-основните от тях:
Горгонзола
Този вид сирене идва от Северна Италия. Прави се от краве мляко и вкусът му е повече от мек, в сравнение с останалите два най-известни вида сини сирена. Горгонзолата често се похапва намазана върху крекери, тъй като е доста има консистенцията на крем. Също така се съчетава добре в сосовете за паста и ризото.
Рокфор
Сиренето идва от районите на югозапдна Франция. Приготвя се от овче мляко и е с най-силния вкус сред всички останали от вида си. Консистенцията му е мека, но ронлива.
Стилтън
Произходът на това синьо сирене идва от Великобритания. Произвежда се само от местно краве мляко и трябва да достигне стандарт на качество, който е предварително определен, за да се продава под това наименование.
На пипане сиренето е сравнително твърдо, а интензитета му на вкус попада между този на рокфора и горгонзолата.
Сервирайте дресинга веднага или по-късно
Може да поднесете вашия домашно приготвен дресинг със синьо сирене веднага, след като сте го приготвили. Яко имате търпение, по-добре го оставете да престои в хладилника за 8 часа. Така ще стане и по-кремообразен, а вкусовете му ще имат възможността да се разгърнат.
Съхранявайте дресинга в хладилника до 5 дни.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 1 ч.ч. майонеза
- 2/3 ч.ч. кисело мляко с висока масленост
- 1 ч.л. сос "Уорчестър"
- ½ ч.л. захар
- ½ ч.л. горчица на прах
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. сол
- 100 г синьо сирене по избор
Начин на приготвяне:
- Смесете заедно заквасената сметана, майонезата, киселото мляко, сосът "Уорчестър", захарта, горчицата, чесъна, черния пипер и солта. Разбъркайте добре.
- Към млечната смес натрошете синьото сирене. Разбъркайте за последно.
- Приберете готовия дресинг в хладилника.
- Преди да го поднесете опитайте на вкус и подправете при необходимост.
- Насладете се на вкуса на този вълнуващ небцето дресинг.