Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три дипа, с които да развълнувате храната си

За всеки от тях ще са ви нужни само по три съставки


Колко ли скучна щеше да бъде храната без онези любими сосове и дипове, които допълват основните вкусове и правят някои ястия особено апетитни.

Днес ще обърнем по-голямо внимание на диповете. Те могат да бъдат с кремообразна консистенция или в тях да се усещат парченца от съставките. Разновидностите на дипа приличат доста на българските разядки, но все пак носят своята индивидуалност. Трудно е да посочим драстични разлики, затова ще се фокусираме върху приликите.

Буквално преведено от английски, думата dip означава "топвам", "потопявам", откъдето лесно можем да се досетим, че в него се топи храната. Този вид гъсти сосове се консумират обикновено заедно с тортила чипс, пресен и препечен хляб, арабски питки, нарязани на пръчици зеленчуци и всичко останало, което ви харесва.

Диповете са подходящи, ако ще правите домашно парти, тъй като спокойно може да ги приготвите от предния ден, а и количеството им се регулира лесно, без да е необходимо стриктното спазване на рецепта. Разновидностите им са неизброими. Някои са с фино смлени съставки, други - с нарязани на ситно, а трети - в комбинация от двете. В зависимост от това каква основна храна ще предложите на гостите си, изберете и вида на дипа. Хубавото е, че голяма част от тях отиват както на зеленчуци, така и на месо, което още повече улеснява работата ви.

Нека видим три страхотни дипа, за чието приготвяне ще са ви нужни само три съставки.

Къри кетчуп

Подходящ за хот дог, бургери, пържени картофки.

Необходими продукти за една купичка:

  • 250 г кетчуп
  • 1 с.л. къри на прах
  • 2 скилидки чесън, наситнени

Начин на приготвяне:

  1. В купичка сложете кетчупа, кърито и чесъна.
  2. Разбъркайте, докато съставките се смесят добре.
  3. Може да съхранявате дипа в добре затворена кутия до една седмица в хладилника.

Дип с песто и кисело мляко

Подходящ за скариди, риба на скара, месо и свежи зелени салати.

Необходими продукти:

  • ¾ купичка високомаслено кисело мляко (може и цедено)
  • ½ купичка песто
  • ½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. В купичка сложете киселото мляко, пестото и солта.
  2. Разбъркайте, докато съставките се смесят добре.
  3. Може да съхранявате дипа в добре затворена кутия до една седмица в хладилника.

Песто "Росо"

Подходящо за паста, пиле на грил и скара.

Необходими продукти:

  • Две бурканчета сушени домати
  • Шепа сурови бадеми, накълцани
  • ½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Сложете цялото съдържание на бурканчетата сушени домати в чопър. Към тях прибавете бадемите и солта. Пасирайте до получаването на еднородна смес.
  2. Може да съхранявате дипа в добре затворена кутия до пет дни в хладилника.

Дайте оценка:

Тагове: сол къри кисело мляко кетчуп босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче