Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си приготвим домашен лавандулов сироп за божествени лимонади

Той не изисква много време и стъпките не са никак сложни

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

В края на юни и началото на юли месец Подбалкана се изпъстря с безкрайни лавандулови полета, а невероятните лилави пейзажи превръщат този китен български край в наш малък и приказен Прованс.

Магичната картина, нашарена с 50 нюанса лилаво, привлича стотици туристи, любители на природата и страстни фотографи, които искат да я запечатат с обективите си. Дори със затворени очи, човек може да почувства красотата заради дъхавия аромат на лавандулата, който се носи с вятъра. Хубавото е, че можем да съхраним тази магия не само със снимка, но и да запазим очарователното ѝ ухание за дълго у дома.

Вероятно не ви е хрумвало, но като маслодайна култура лавандулата е изключително благодатна за приготвяне на домашни сиропи, стига да ви допада нейният "парфюм". Лимонадата от лавандула е чудесна разхлада през горещите летни дни и още един начин букет от това вълшебно растение да присъства на трапезата ни.

Тя изглежда изключително изкушаващо и нестандартно, но е не просто апетитен летен коктейл, а и полезна за здравето напитка. Тъй като при приготовлението на сиропа се отделя етерично масло от цветовете, консумацията му подобрява психическото и физическо здраве.

Маслото от лавандула е сред най-силните и има сложна химическа структура, която се състои от над 150 активни съставки.

България е сред водещите производители на лавандула и лавандуловите продукти. Уникалният състав на маслото обяснява и неговата способност да помага при множество заболявания. То има антисептични, противовъзпалителни, антибактериални и други полезни действия. Освен че облекчава главоболието и елиминира стреса и напрежението, помага за по-пълноценен и спокоен сън, чудесно средства е за борба с махмурлука и се отразява позитивно на хора, склонни към депресивни настроения.

От векове лавандулата се използва широко и в медицината, и в козметиката. Древните римляни са познавали отлично нейните чудодейни качества и са поставяли цветчета лавандула във ваните си. В древността обаче растението е било високо ценено, затова до него са имали достъп единствено най-възвишените представители на обществото. Твърди се, че в Япония преди векове народните лечители са открили изключителните свойства на лавандулата по отношение на емоционалното здраве и човешката психика. В днешно време преоткриваме тези нейни способности с помощта на етеричните масла и ароматерапията, която мнозина практикуват.

Макар лавандулата да е целебна, важно е да знаем, че при някои хора е противопоказна. Ако имате установена алергия към нея, или пък случайно проявите симптоми на дразнене, преустановете употребата ѝ. Бременните жени също трябва да бъдат с повишено внимание по отношение на лавандулата, тъй като маслодайната култура съдържа елементи, които действат като ендокринни разрушители и могат да попречат на различни хормони в организма, които са особено важни в този период.

Приготовлението на сиропа не изисква много време и стъпките не са никак сложни.

Необходими са ви:

  • 1 кг захар
  • 800 мл вода
  • 50 г лавандулов цвят (свеж или сушен)
  • 1 лимон
  • 2-3 капки лилава хранителна боя (по желание)

Снимка: Ивайла Тодорова

Тъй като се намираме в сезона на цъфтеж на лавандулата, можете да приготвите сиропа с пресни стръкчета, направо откъснати от лехата. След като сте се снабдили с букетче, измийте го за кратко под течаща вода. Оставете да изсъхне и наронете цветовете в купичка.

Снимка: Ивайла Тодорова

В тенджера изсипете първо захарта. Добавете водата, а после и лавандуловия цвят. Сложете върху котлона и разбъркайте добре.

Снимка: Ивайла Тодорова

Продължете да бъркате интензивно, докато захарта се разтвори напълно. След като сиропът заври, оставете го да къкри в продължение на 10 минути.

Снимка: Ивайла Тодорова

През това време изцедете лимоновия сок. Добавете го в тенджерата на 10-та минута, разбъркайте и оставете сиропът да ври още 1 минута.

Снимка: Ивайла Тодорова

Отстранете тенджерата от огъня и я оставете да се охлади за 2-3 часа на стайна температура. Не прибирайте в хладилник.

Финалната стъпка е да прецедите сиропа през фина цедка, а най-добре през тензух, за да не попаднат в него частички от цветчетата.

Снимка: Ивайла Тодорова

Оригиналният му цвят е меден, но за да го направите по-атрактивен, можете да го боядисате с хранителна боя в лилаво. Добавете 2-3 капчици и разбъркайте добре.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ако възнамерявате да консумирате сиропа в кратък срок, можете да го бутилирате и да го сложите в хладилник. Ако искате да издържи по-дълго и да го вакуумирате, върнете го в тенджера и го сложете на котлона. Когато достигне точката си на кипене, отстранете от огъня и налейте веднага в сухи стъклени бутилки. Затворете капачките и ги обърнете наобратно. Нека престоят в тази позиция, докато се охладят изцяло.

Снимка: Ивайла Тодорова

Сиропът от лавандула е доста концентриран и като вкус, и като аромат. Консистенцията му е гъста, затова се разрежда преди консумация. Според предпочитанията си можете с него да творите разнообразни видове лимонади. За разредител можете да ползвате газирана или обикновена вода, тоник или друг вид напитка. Към домашната лимонада пожелание сложете лимонови резени, лайм, прясна мента, лед, различни резени сезонни плодове - ягоди, праскови, малини.

 

Дайте оценка:

Тагове: лавандула

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче