Слънчогледовите семки са любими на мнозина и ако човек чете книга или гледа филм, направо няма спиране, както казват хората. Ако търсите нов начин да им се насладите, вижте как можете да си ги направите и с пикантен беконов вкус. А коя тук е добрата новина? Ами, това, че можете лесно да си ги направите и у дома.
Какво ще ви е необходимо:
- 200 г сурови слънчогледови семки
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 4-5 тънки резена бекон, наситнени
Как се приготвят:
- Загрейте фурната до 150°.
- В голяма купа смесете слънчогледовите семки, зехтина, пушения червен пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
- Разстелете равномерно семки върху плоска тава, покрита с лист хартия за печене. Поставете ги във фурната за 15-20 мин. или докато станат златисто кафяви и хрупкави. Разбърквайте ги на всеки 5 мин., за да се изпекат равномерно.
- През това време пригответе бекона. Запържете наситненото месо в тиган на умерено силен огън. То трябва да е толкова ситно нарязано, че накрая да се получат малки пържени трохички. Бъркайте периодично докато беконът стане хрупкав и си пусне аромата. Това би трябвало да ви отнеме около 5 мин. Отстранете съда от котлона и оставете заготовката да изстине.
- Прехвърлете изпечените и вече изстинали семки в купа. Изсипете хрупкавия бекон върху тях и разбъркайте всичко добре. Ако трябва, добавете още малко зехтин, за да се олепят добре трохичките месо. Върнете ги във фурната за още 2-3 мин. и сте готови.
Още малко съвети:
- Ако желаете, можете да добавите други подправки като чесън на прах, лук на прах или дори кайенски лют пипер, за да промените вкуса на семките.
- Можете и да направите своя собствена смес от подправки, като използвате свинска мас, кафява захар, кимион, кориандър и лют червен пипер.
Приятно чоплене!