Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим вкусни печени слънчогледови семки с аромат на бекон

Става лесно и в домашни условия

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Слънчогледовите семки са любими на мнозина и ако човек чете книга или гледа филм, направо няма спиране, както казват хората. Ако търсите нов начин да им се насладите, вижте как можете да си ги направите и с пикантен беконов вкус. А коя тук е добрата новина? Ами, това, че можете лесно да си ги направите и у дома.

Какво ще ви е необходимо:

  • 200 г сурови слънчогледови семки
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 4-5 тънки резена бекон, наситнени

Как се приготвят:

  1. Загрейте фурната до 150°.
  2. В голяма купа смесете слънчогледовите семки, зехтина, пушения червен пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  3. Разстелете равномерно семки върху плоска тава, покрита с лист хартия за печене. Поставете ги във фурната за 15-20 мин. или докато станат златисто кафяви и хрупкави. Разбърквайте ги на всеки 5 мин., за да се изпекат равномерно.
  4. През това време пригответе бекона. Запържете наситненото месо в тиган на умерено силен огън. То трябва да е толкова ситно нарязано, че накрая да се получат малки пържени трохички. Бъркайте периодично докато беконът стане хрупкав и си пусне аромата. Това би трябвало да ви отнеме около 5 мин. Отстранете съда от котлона и оставете заготовката да изстине.
  5. Прехвърлете изпечените и вече изстинали семки в купа. Изсипете хрупкавия бекон върху тях и разбъркайте всичко добре. Ако трябва, добавете още малко зехтин, за да се олепят добре трохичките месо. Върнете ги във фурната за още 2-3 мин. и сте готови.

    Снимка: iStock by Getty Images

Още малко съвети:

  • Ако желаете, можете да добавите други подправки като чесън на прах, лук на прах или дори кайенски лют пипер, за да промените вкуса на семките.
  • Можете и да направите своя собствена смес от подправки, като използвате свинска мас, кафява захар, кимион, кориандър и лют червен пипер.

Приятно чоплене!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер кориандър бекон пушен червен пипер лют пипер слънчогледово семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче