Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Имате повече кайма? Ето как да я замразите правилно

Звучи лесно, но има някои тънкости


Когато имате повече кайма, замразяването ѝ е чудесен начин да запазите месото свежо и готово за употреба в бъдеще. Въпреки че изглежда лесно, правилното замразяване на каймата изисква някои важни стъпки, които ще запазят вкуса, текстурата и качеството на смляното месо за дълго време. Нека видим как да го направите по най-добрия начин.

Изберете прясна кайма

Първото и най-важно правило при замразяването на кайма е да използвате месо, което е прясно и не е престояло дълго време в хладилника. Това е задължително условие. Колкото по-прясна е каймата, толкова по-добре ще запази качествата си, когато я приберете в камерата. В противен случай дори може да навредите на здравето си.

Снимка: iStock by Getty Images

Разделете я на порции

Замразявайте каймата на малки порции. Това ще улесни след това размразяването и ще ви позволи да използвате точното количество, което ви е необходимо за дадена рецепта, без да се налага да вадите и прибирате повторно мляното месо. Препоръчително е да разпределите каймата на порции от 250 до 500 грама.

Преди да я поставите във фризера леко разстелете месото във всеки пакет, така че да стане плосък. Така хем ще се замрази по-бързо, хем след това по-лесно ще го размразите.

Използвайте подходящи опаковки

Качествената опаковка е ключова, за да не се промени вкуса на месото. Можете да използвате найлонови пликове, предназначени точно за тази цел, като извадите колкото се може повече въздух от тях преди да ги затворите. Това ще предотврати образуването на ледени кристали.

Снимка: iStock by Getty Images

Надпишете опаковките с дата, на която сте замразили каймата

Стъпката е много важна. Така ще следите по-лесно колко време каймата е била във фризера. Обикновено може да я съхранявате за около 3 до 4 месеца във фризер, без да губи качествата си, но не чакайте толкова дълго време. Месните продукти е добре да се консумират в по-кратки срокове.

Фризерът трябва да е на правилна температура

Фризерът трябва да бъде настроен на -18°C или по-ниска температура, за да предотвратите развитието на бактерии и да гарантирате максимална свежест на месото. Редовно проверявайте температурата, за да сте сигурни, че тя остава постоянна и подходяща за дългосрочно съхранение на различни видове меса.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да размразите каймата правилно

Когато сте готови да използвате мляното месо, най-добре е да го размразите бавно в хладилника, като го оставите за няколко часа или за една нощ. Ако се налага да го направите бързо обаче, можете да поставите опаковката в купа със студена вода, като периодично сменяте водата. Избягвайте размразяване на каймата при стайна температура, тъй като това може да предизвика развитието на бактерии.

Следвайки тези съвети, ще замразите каймата правилно, така че да бъде винаги готова за употреба, когато решите да приготвите любимите си рецепти.

Дайте оценка:

Тагове: кайма

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче