Професионалните готвачи харесват крем фреш, познат още като братовчед на заквасената сметана.
Заради по-високото си съдържание на мазнини крем фрешът не се пресича, когато го сложите в горещи супи и сосове, а яркият му вкус допринася по-добър киселинен баланс на ястията.
Със сигурност сте попадали на рецепти, които изискват този вид сметана и може би сте се затруднявали да я откриете в търговската мрежа. Но днес се появяваме с добрата новина, че да си приготвите крем фреш у дома е много по-лесно, отколкото подозирате. Най-просто казано, той е допълнително подквасена с кисело мляко или кефир сметана, благодарение на което добива така безценните си качества. Тук е важно да използвате сметана с висока масленост и да не се подлъгвате да я замените с по-лека. Точно тя прави крем фреша такъв, какъвто е и именно лактобацилите вдъхват онзи необходим на сметаната живот, който ще обогати и овкуси по нов начин ястията ви.
Домашното приготвяне на крем фреш е много по-лесно от това да заквасите мляко, въпреки че процесът е подобен. Киселото мляко или кефирът, който ще използвате, задължително трябва да бъде на стайна температура преди да го използвате, за да може бактериите в него да се активират. Същото важи и за заквасената сметана.
Първата стъпка от правенето на крем фреш е да смесите равни части от киселото мляко и сметаната (добавете също и малко лимон, ако желаете), да разбъркате добре, да завиете хубаво съда и да оставите магията да се случи. След 12 часа проверете дали сместа е придобила консистенцията на гъсто кисело мляко и ако е така, приберете я в хладилника за 24 часа, за да се досгъсти. И вече имате домашен крем фреш, който да слагате на любимите си ястия.
Съхранявайте го до 10 дни в хладилника, но появи ли се мухъл преди това, не се колебайте да го изхвърлите.