Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зеленчукови вдъхновения за мазане: Три апетитни идеи за пастет

Много подходящи за вегани и хора, които не консумират млечни храни


Домашните зеленчукови пастети са едновременно практични, питателни и идеални за всекидневното меню. Те се приготвят лесно, съхраняват се добре и могат да бъдат поднесени както на закуска върху препечен хляб, така и като част от по-изискано плато за гости. Освен че не съдържат животински продукти, тези вкусотии за мазане са чудесна възможност да се използват сезонни зеленчуци и бобови култури, които често имаме подръка.

Снимка: iStock by Getty images

Големият плюс на веган пастетите е, че позволяват свобода както в избора на съставки, така и във вкусовите профили. Независимо дали търсите кремообразна текстура, опушен акцент или свеж лимонов аромат, с няколко лесни стъпки ще постигнете впечатляващ резултат.

Да видим три доказано добри идеи, които си заслужава да опитате.

Пастет от печен патладжан и тахан

За този пастет с източни нотки ще ви трябва един голям патладжан, който се изпича цял във фурната, докато кожата му почернее и месестата част омекне напълно. След като се охлади, обелете го и го намачкайте с вилица или пасирайте. Добавете 1-2 супени лъжици тахан, сока от половин лимон, малко зехтин, счукан чесън и сол на вкус. Ако искате по-изразен вкус, можете да сложите и щипка пушен червен пипер. Получава се нежен пастет с лека опушена нотка, чудесен както за хляб, така и за потапяне на зеленчукови пръчици.

Снимка: iStock by Getty Images

Морковен пастет с орехи и кимион

Почистете и нарежете на едро около 300 г моркови. Задушете ги на пара или сварете до пълното им омекване. В блендер ги комбинирайте с шепа орехови ядки, 1 супена лъжица зехтин, половин чаена лъжичка кимион, сол и черен пипер. Разбийте до гладка и гъста текстура. Ако желаете сместа да стане по-свежа, добавете и малко сок от портокал или настърган джинджифил.

Зелен пастет от грах и авокадо

В тенджера с подсолена вода сварете 1 чаша замразен грах за около 3-4 минути, след което го отцедете и охладете. В блендер сложете вътрешността на едно узряло авокадо, сварения грах, сока на половин лайм, шепа листа от пресен кориандър или мента, сол и няколко капки зехтин. Пасирайте до гладкост. Този пастет е особено освежаващ и лек, подходящ за топли дни, като отлично се комбинира с крекери, пълнозърнести хлебчета или като дип към печени картофи.

Снимка: iStock by Getty Images

Тези три варианта са само отправна точка - следващият път може да замените морковите с тиква, граха с броколи или тахана с фъстъчено масло. Веган пастетите дават свобода да творите според вкуса и сезона, без да правите компромис с качеството или удоволствието от храната.

Купете съдове за печене

По-важно от най-добрата рецепта е да имате правилното оборудване

Дайте оценка:

Тагове: моркови патладжан орехи авокадо кимион грах куркума

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче