След като неотдавна писахме относно това как да разпознаете истинския зехтин и какви накратко са ползите от употребата му, сега е време да задълбочим тази тема и да се запознаем с повече от неговите приложения в кухнята. Екстра върджин зехтинът е повече от просто мазнина за готвене. Tова е една съкровищница от полезни за здравето вещества, която освен това добавя дълбочина и богатство към вкуса на нашите ястия. Извличан от маслини, които се отглеждат по средиземноморските брегове, този златен еликсир е използван от векове заради своите лечебни свойства и незаменим вкус.
У нас се счита, че той трябва да се използва предимно за овкусяване на салати. Ако обаче зехтинът е качествен, с него можем преспокойно (и доста по-здравословно) да сотираме месо или зеленчуци. Можем да го използваме за запържване, както и при варене или печене. Единственото, за което не може да бъде използван е за пържени картофки, тиквички и всякакъв друг вид специалитети, които изискват голямо количество нагорещена мазнина (дълбоко пържене). Това е така, понеже обратно на общото схващане, качественият екстра върджин зехтин не може да достигне необходимата точка на кипене, тъй като е доста по-гъст от слънчогледовото масло.
Няколко съвета при избора на зехтин:
- Гледайте на етикета да пише, че продуктът е точно "екстра върджин зехтин" (Extra Virgin Olive Oil).
- Най-добри са гръцките марки, след тях са италианските и турските.
- Както е и при узото, не се подлъгвайте по скъпите и най-популярни марки по нашите вериги хранителни магазини. Златното правило е, че колкото е по-малко известна и рекламирана марката, толкова по-качествен ще е зехтинът. У нас на много места се намира такъв и той най-често е гръцки. Затова, проверете дали има гръцкото знаме някъде на етикета и прочетете къде е произведен.
- Ако пътувате до Гърция, заредете се с т.нар. течно злато от там. Хем е по-евтино, хем и качеството е гарантирано.
Ползите за здравето
- Богат на антиоксиданти: Включително витамин Е и полифеноли, които помагат за предпазване на клетките от увреждане. Всички те редуцират риска от сърдечни заболявания, рак и диабет.
- Полезни мазнини: Те са предимно мононенаситени и поддържат сърцето в добро здраве. Понижават нивата на LDL (лошия холестерол), като същевременно повишават HDL - нивата на добрия холестерол.
- Ползи за стомаха: Консумацията на зехтин може да подобри храносмилането и работата на черния дроб, което пък от своя страна помага за разграждането на мазнините и усвояването на приетите хранителни вещества.
- При затлъстяване: Въпреки че съдържа много калории, изследванията показват, че консумацията на екстра върджин зехтин всъщност може да помогне при свалянето на килограми, когато се консумира вместо други видове мазнини. Това се дължи на способността му да стимулира ситостта и да намалява приема на калории.
- Ползи за кожата и косата: Поради своите хидратиращи, противовъзпалителни и антимикробни свойства, зехтинът е много удачно средство в този случай. Може да помогне и за лечение на състояния като псориазис, екзема и пърхот.
Зехтин за овкусяване на салати
- Комбинирайте го с пресни зеленчуци, билки и сушени подправки за по-свеж вкус.
- Балансирайте вкуса с малко оцет или лимонов сок: Киселинността им работи чудесно с мекия вкус на зехтина, създавайки хармонична комбинация, която издига всяка салата на едно по-високо ниво.
- Винаги е отлична идея предварително да смесите зехтина с подправките, които сте решили да използвате, както и с малко лимонов сок, за да си направите неповторим дресинг, с който да залеете нарязаните в купата зеленчуци. Можете да добавите и малко майонеза, както и цедено кисело мляко и чесън. Вариантите са безбройни.
Готвене, мариноване и пържене
- При мариноването на различни видове месо, промазването им със зехтин и обтриването им с различни подправки е много добро решение. Това не само придава неповторим нюанс към вкуса на мръвките, но и при запечатването им на тиган дава допълнителна гаранция, че няма да има загаряне и залепване.
- Използвайте тигани с незалепващо покритие. Това гарантира равномерното разпределение на топлината и предотвратява нежеланото загаряне на мазнината и съставките на ястието.
- Зехтинът помага и на маслото да не загаря. Кравето масло, добавено в тиган на висока температура, много бързо започва да прави балончета и изгаря за секунди, което оставя неприятен вкус. Супена лъжица зехтин, излята върху самото масло още в началото, тушира този процес по един много вкусен начин.
- Малък слой от течното злато в добре нагрят тиган е достатъчен за запържването на всякакъв вид зеленчуци за супи или други гозби. Около 2 супени лъжици пък стигат за запържването на късчета свинско, пилешко или телешко месо.
- Главният герой на настощата статия е незаменим при приготвянето на риба и морски дарове. Особено при видовете риба, които стават най-добре на фурна, той е едва ли не задължително средство. Достатъчно е да се намаже всяка риба с плътен слой зехтин, да се посоли и овкуси с черен пипер и вече имаме отличен кулинарен шедьовър с минимално количество съставки.