Филипинската кухня е смесица от различни влияния, като основните са от испанската, американската и различни други азиатски култури. Това довежда до една неповторима и богата гама от вкусове, които в наши дни са популярни по цял свят.
Адобо (Пържено месо)
Адобо е едно от най-популярните и обичани ястия във Филипините. Това е леко мариновано и след това запържено месо. Обикновено се използват свинско или телешко. Маринатата се състои от оцет, соев сос, чесън, черен пипер и лют червен пипер. Месото се пържи, докато хване златиста коричка. Често се сервира върху ориз и се гарнира с лук.
Лучена супа
Основните съставки тук са лук, картофи, моркови, зеле и сварена телешка опашка. Супата започва със запържване на лука до карамелизиране, което добавя естествена сладост към ястието. След това се прибавят и останалите зеленчуци, заедно с бульона, получен от варенето на месото. Този вид супа най-често се гарнира с пресни билки като кориандър и зелен лук, както и с резенчета лимон за по-свеж привкус.
Пикантна риба
Използва се риба тон на филета, увити и зпечени в бананови листа. Преди това обаче те се мариноват в подправки като чесън, джинджифил, лук и черен пипер. Този процес позволява на рибата да поеме ароматите и да стане невероятно нежна и крехка. Ястието обикновено се сервира с чили сос, направен от оцет, чесън, захар и люти чушки.