Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусовете на вечното лято: Ястия от Канарските острови

Местната кухня е изненадващо близка до нашия вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Канарските острови са известни със своята разнообразна кухня, събрала в традициите си кулинарни прийоми от Африка и Европа. Нека се впуснем на едно кратко гастрономическо пътешествие из местната кухня, по време на което ще видим, че голям процент от канарските ястия са много близки до вкусовете, на които е свикнало и небцето на българина.

"Сбръчкани картофи": Известни като Papas Arrugadas, те се варят, след което се натриват със сол, а това им придава характерната набръчкана кожа. Та от там идва и името им. Обикновено се консумират с традиционния за региона сос моджо - пикантна смес от зехтин, чесън, сок от портокал и лайм, риган, кимион, сол и черен пипер.

Снимка: iStock by Getty Images

Яхния от козе месо: В тази рецепта месото се готви бавно с лук, чесън, домати, чушки и билки. Получава се гозба с много ароматен сос.

Телешко с ориз: Това ястие включва сочно телешко филе, мариновано в бяло вино, чесън и различни подправки. То се пече на скара и се сервира с гарнитура от пържени картофи, ориз и леща.

Пикантно печено пиле: Могат да се използват само гърди или бутчета. Те се мариноват в сок от ананас, бяло вино, чесън, няколко вида люти чушки и червен пипер, след което се пекат на бавна температура, докато месото стане крехко и ароматно. Поднася се с гарнитура от ориз или пържени картофи.

Снимка: iStock by Getty Images

Панирани пълнени картофи: Получават се малки кръгли хапки, които се пълнят с кашкавал или друг вид сходни сирена. Интересното е, че в случая не става дума за издълбани цели картофи, които после да се напълнят. Те първо се сваряват и после се смачкват на пюре. От него се оформят малки плоски кръгчета, в средата на които се поставя парченце от кашкавала. След това се завиват на топчета, топят с в смес от разбити яйца, овалват се в галета и се пържат в нагорещено олио. Идеално мезе за бира.

Снимка: iStock by Getty Images

Ориз по канарски: Приготвя се сварен ориз с подправки, а после се съчетават с екзотичната комбинация от пържени яйца и пържени банани.

Яхния от раци: Това традиционно ястие се приготвя от пресни омари, варени и след това задушени в ароматен бульон с домати, чушки, лук и подправки. Обикновено се сервира с гарнитура от ориз.

Плато сирена: Канарските острови се славят с няколко вида сирена, които се произвеждат само на местна почва, като характерното за тях е, че те съдържат множество подправки и зехтин. Често се поднасят върху плоча и се консумират с различни сортове вино.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън черен пипер червен пипер мащерка червено вино домати банани ананас портокал пилешко риган картофи яйца люти чушки червени чушки кашкавал ориз кимион лайм галета леща кромид лук рак картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче