Канарските острови са известни със своята разнообразна кухня, събрала в традициите си кулинарни прийоми от Африка и Европа. Нека се впуснем на едно кратко гастрономическо пътешествие из местната кухня, по време на което ще видим, че голям процент от канарските ястия са много близки до вкусовете, на които е свикнало и небцето на българина.
"Сбръчкани картофи": Известни като Papas Arrugadas, те се варят, след което се натриват със сол, а това им придава характерната набръчкана кожа. Та от там идва и името им. Обикновено се консумират с традиционния за региона сос моджо - пикантна смес от зехтин, чесън, сок от портокал и лайм, риган, кимион, сол и черен пипер.
Яхния от козе месо: В тази рецепта месото се готви бавно с лук, чесън, домати, чушки и билки. Получава се гозба с много ароматен сос.
Телешко с ориз: Това ястие включва сочно телешко филе, мариновано в бяло вино, чесън и различни подправки. То се пече на скара и се сервира с гарнитура от пържени картофи, ориз и леща.
Пикантно печено пиле: Могат да се използват само гърди или бутчета. Те се мариноват в сок от ананас, бяло вино, чесън, няколко вида люти чушки и червен пипер, след което се пекат на бавна температура, докато месото стане крехко и ароматно. Поднася се с гарнитура от ориз или пържени картофи.
Панирани пълнени картофи: Получават се малки кръгли хапки, които се пълнят с кашкавал или друг вид сходни сирена. Интересното е, че в случая не става дума за издълбани цели картофи, които после да се напълнят. Те първо се сваряват и после се смачкват на пюре. От него се оформят малки плоски кръгчета, в средата на които се поставя парченце от кашкавала. След това се завиват на топчета, топят с в смес от разбити яйца, овалват се в галета и се пържат в нагорещено олио. Идеално мезе за бира.
Ориз по канарски: Приготвя се сварен ориз с подправки, а после се съчетават с екзотичната комбинация от пържени яйца и пържени банани.
Яхния от раци: Това традиционно ястие се приготвя от пресни омари, варени и след това задушени в ароматен бульон с домати, чушки, лук и подправки. Обикновено се сервира с гарнитура от ориз.
Плато сирена: Канарските острови се славят с няколко вида сирена, които се произвеждат само на местна почва, като характерното за тях е, че те съдържат множество подправки и зехтин. Често се поднасят върху плоча и се консумират с различни сортове вино.