Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусовете на традиционния български годеж

Вижте какво се слага на трапезата за този щастлив повод

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Годежът е вълнуващо събитие за всяка двойка, изпълнено с очакване и радост. В България този специален повод често се отбелязва с тържество, на което семействата се събират, за да отпразнуват бъдещия съюз на младите. А онова, което кара всички да се завъртят около масата, са задължителните традиционни ястия за повода. Нека ги разгледаме и да видим какво да сложим на трапезата, за да уважим традициите и да сме сигурни, че всички ще си тръгнат сити и доволни.

Снимка: iStock by Getty Images

Салатата

Традиционните шопска или овчарска са винаги отличен избор за начало на тържеството. Тези цветни салати съчетават пресни зеленчуци с краве сирене и ароматни подправки. Те са едно свежо предястие, което събужда апетита.

Супа

Супата е друга обичайна част от българската кухня. Популярен избор за годежни тържества са домашната пилешка супа, бобената чорба или картофена крем супа с крутони.

Снимка: iStock by Getty Images

За мезетата

Те са неразделна част от нашенската трапеза, особено по време на подобни социални събития. Могат да варират от луканка, пастърма и различни сушени филета, елегантно подредени върху дървена дъска до кисело зеле, туршия и различни видове сирене и кашкавал. Задължително ги комбинирайте с хляб или печена питка преди гостите да преминат към основните ястия.

Снимка: iStock by Getty Images

Ох, мамо!

Обикновено това се чува, когато след всички изброени ястия по-горе народът леко е започнал да се понаяжда, а на софрата тепърва се носят плата с мръвки и други "тежки мезета". Накратко, основното ястие по време на годеж може да включва разнообразие от печени меса, като пълнено пиле, печено свинско или агнешко. Тези гозби често се приготвят със смес от подправки и билки, които им придават уникален вкус, отразяващ богатството на българската кухня. В някои региони също предпочитат яхнии или гювечи, приготвени от зеленчуци и месо.

Снимка: iStock by Getty Images

Гарнитурите

Традиционните гарнитури допълват основното ястие, предлагайки допълнителни вкусове и текстури. Обичайните странични ястия включват ориз, картофено пюре, картофена салата или пържени картофи, както и сезонни зеленчуци на пара или гриловани на скара. Да не забравяме и разядките като тарама хайвер, сос от чесън и кисело мляко, лютеница, варен боб и салата "Снежанка".

Снимка: iStock by Getty Images

Десертите

Десертите играят важна роля в българските празненства и годежът не прави изключение. Заложете на баклава, кадаиф или тиквеник. Тези сладки лакомства, направени с тънки слоеве фино тесто и пълни с ядки и други сладости, осигуряват перфектен завършек на храненето.

Снимка: iStock by Getty Images

За къде без напитките

Българската трапеза не би била пълна без изобилие от напитки, които да утолят жаждата. Традиционно гостите ще намерят разнообразие от безалкохолни напитки, като лимонада и газирана вода. У нас те обаче най-често играят второстепенна роля, тъй като служат за допълнение към алкохолните напитки. Сервират се вино според сезона и менюто, както и задължителната ракия - и двете за здраве и румени бузки. Добре е да си приготвите и 2-3 каси с бира, за да угодите на всеки вкус.

Относно етикета

По време на годеж в България е обичайно гостите да носят малък подарък за двойката. Те го поднасят с пожелания за здраве и щастие, а пък бъдещите младоженци ги канят на "почерпка". Храненето на софрата се съчетава с весели разговори, както и с танци и хорá. Традиционни са ръченицата, правото и дунавското хоро. Те носят не само забавление сред гостите, но и чувство за единност и близост, което е в основата на щастливия повод.

Казано с няколко думи, традиционният български годеж е празник, изпълнен с любов, радост и, разбира се, с превъзходна храна. Като следвате тези съвети и се потопите в богатата кулинарна култура на страната, можете да създадете незабравимо изживяване както за вас, така и за вашите близки и приятели. Насладете се на всеки момент от специалното събитие и нека апетитът бъде с вас!

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино кисело зеле бира червено вино домати краставици свинско пиле агнешко яхния гювеч супа тиквеник салата картофи кисело мляко боб кашкавал сирене маслини ориз лютеница ракия хайвер луканка пастърма филе елена туршия салата снежанка баклава

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче