Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнено пиле с ориз и ароматно масло

Насладете се на този шедьовър със средиземноморски привкус

10’ Подготовка
50’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 цели пилета
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 50 г масло
  • 100 г кестени, сварени
  • 50 г кедрови ядки, препечени
  • 200 г пилешки дробчета
  • 400 г кръглозърнест ориз, сварен
  • 50 г стафиди
  • 50 г червени боровинки, сушени
  • 250 мл вода
  • кората от 1 портокал, настъргана
  • 1 кубче пилешки бульон
  • пипер
  • 2 с.л. копър, наситнен
  • 2 глави пресен лук, нарязани на тънки кръгчета

За ароматното масло:

  • 2 кубчета пилешки бульон
  • 150 г масло, стайна температура
  • 10 стръка мащерка, само листата

За гарнитура (по желание):

  • резенчета портокал
  • мащерка, прясна
  • черен пипер

Приготвяне на плънката:

  1. Поставете дълбок тиган или тенджера на среден огън и оставете да се загрее добре.
  2. Добавете лука и чесъна заедно със зехтина и маслото.
  3. Запържете за 6 минути, докато лукът се карамелизира.
  4. Нарежете кестените на ситно и ги добавете в тигана заедно с кедровите ядки.
  5. Нарежете пилешките дробчета на едри парчета и ги добавете в тигана.
  6. Разбъркайте и запържете за 4-5 минути до златисто.
  7. Добавете ориза, стафидите и червените боровинки. Разбъркайте.
  8. Ред е на водата, портокаловата кора, кубчето бульон и черния пипер.
  9. Веднага щом сместа заври, свалете от огъня и добавете подправките.
  10. Разбъркайте и оставете настрана.

За ароматното масло:

  1. В купа натрошете с ръце 2-те кубчета бульон.
  2. Добавете част от маслото и разбъркайте с ръце.
  3. Добавете останалото масло и разбъркайте отново.
  4. Сложете мащерката и черния пипер. Разбъркайте с лъжица, за да се разпределят подправките добре.

За пилето:

  1. Загрейте фурната до 190° с включен вентилатор.
  2. Издърпайте кожата на пилешките гърди от месото, като внимавате да не я разкъсате.
  3. Пъхнете ръката си и направете голям "джоб" между кожата и гърдите и с ръце нанесете от ароматното масло. Ако ви остане от него - намажете го по кожата на пилетата.
  4. Напълнете птиците с плънката.
  5. Завържете бутчетата с канап, така че плънката да не излиза навън.
  6. Прехвърлете пилето в тава и покрийте с хартия за печене и алуминиево фолио.
  7. Печете 2 часа. Отстранете хартията и алуминиевото фолио и печете още 30 минути, докато пилетата станат хрупкави и златисти.
  8. Поставете двете пилета в голяма чиния за сервиране и махнете канапа.
  9. Гарнирайте с резенчета портокал, поръсете с малко прясна мащерка и поръсете със соса, останал в тавата.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер мащерка лук копър боровинки портокал стафиди пиле ориз кедрови ядки дробчета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче