Необходими продукти:
- 2 цели пилета
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 50 г масло
- 100 г кестени, сварени
- 50 г кедрови ядки, препечени
- 200 г пилешки дробчета
- 400 г кръглозърнест ориз, сварен
- 50 г стафиди
- 50 г червени боровинки, сушени
- 250 мл вода
- кората от 1 портокал, настъргана
- 1 кубче пилешки бульон
- пипер
- 2 с.л. копър, наситнен
- 2 глави пресен лук, нарязани на тънки кръгчета
За ароматното масло:
- 2 кубчета пилешки бульон
- 150 г масло, стайна температура
- 10 стръка мащерка, само листата
За гарнитура (по желание):
- резенчета портокал
- мащерка, прясна
- черен пипер
Приготвяне на плънката:
- Поставете дълбок тиган или тенджера на среден огън и оставете да се загрее добре.
- Добавете лука и чесъна заедно със зехтина и маслото.
- Запържете за 6 минути, докато лукът се карамелизира.
- Нарежете кестените на ситно и ги добавете в тигана заедно с кедровите ядки.
- Нарежете пилешките дробчета на едри парчета и ги добавете в тигана.
- Разбъркайте и запържете за 4-5 минути до златисто.
- Добавете ориза, стафидите и червените боровинки. Разбъркайте.
- Ред е на водата, портокаловата кора, кубчето бульон и черния пипер.
- Веднага щом сместа заври, свалете от огъня и добавете подправките.
- Разбъркайте и оставете настрана.
За ароматното масло:
- В купа натрошете с ръце 2-те кубчета бульон.
- Добавете част от маслото и разбъркайте с ръце.
- Добавете останалото масло и разбъркайте отново.
- Сложете мащерката и черния пипер. Разбъркайте с лъжица, за да се разпределят подправките добре.
За пилето:
- Загрейте фурната до 190° с включен вентилатор.
- Издърпайте кожата на пилешките гърди от месото, като внимавате да не я разкъсате.
- Пъхнете ръката си и направете голям "джоб" между кожата и гърдите и с ръце нанесете от ароматното масло. Ако ви остане от него - намажете го по кожата на пилетата.
- Напълнете птиците с плънката.
- Завържете бутчетата с канап, така че плънката да не излиза навън.
- Прехвърлете пилето в тава и покрийте с хартия за печене и алуминиево фолио.
- Печете 2 часа. Отстранете хартията и алуминиевото фолио и печете още 30 минути, докато пилетата станат хрупкави и златисти.
- Поставете двете пилета в голяма чиния за сервиране и махнете канапа.
- Гарнирайте с резенчета портокал, поръсете с малко прясна мащерка и поръсете със соса, останал в тавата.