Все по-често козето мляко взима надмощие над кравето. Това не е случайно, тъй като ползите му за тялото са неизброими, но не можем да изпуснем и факта, че си върви много добре с различни видове храни.
Във френската кухня, а и не само, козето сирене е изключителен деликатес. Комбинира се отлично със сушени плодове, зеленчуци, паста, салати, хляб и е интересна и изискана идея за предястие.
А сега нека видим няколко интересни причини, заради които си заслужава по-често да се срещаме с козето сирене и мляко на трапезата си, отколкото с кравето.
Разлики: Козето мляко може да бъде лесно различено от кравето най-вече по вкуса и миризмата. То е с по-висока масленост, по-питателно е и е особено богато на калций и фосфор.
Консумация: Млечните продукти, произведени от козе мляко, се консумират широко в страните от Източното Средиземноморие и Близкия изток.
Сладолед: От козето мляко се прави чудесен сладолед, който е лек и не пречи на храносмилателната система.
Грижа за кожата: Козето мляко е използвано за разкрасително средство още през древността. Днес то може да бъде открито в някои хидратиращи кремове, почистващи лосиони, маски за възстановяване на увредена от кожата слънце.
Картофи: Една от любимите храни в англоговорящите страни е картофеното пюре, запечено на фурна, към което се добавят чесън и козе сирене.
Сурово козе мляко: Може и да се намира трудно по магазините, но става все по-популярно. То е лесно смилаемо, има алкални свойства и помага на организма да запази нормалното си pH.
Витамини: Козето мляко е пълно с витамините A, K, E, D и тези от група В. Съдържа също минерални соли, аминокиселини и антиоксиданти.
Лечение: Благодарение на своите хранителни свойства козето мляко се препоръчва като облекчаващо средство при язви, както и за превенция от стомашни проблеми.