Куба, по всеобщото мнение на посетителя, е любов от пръв поглед и изживяване, което не искате да приключи с края на пътуването ви.
Кубинската кухня измина дълъг път през последното десетилетие. До края на 2000 г. недостигът на храна беше начин на живот, а стандартната закуска на нацията бе сандвич, натъпкан с шунка от консерва и гумено сирене. Истинският кубински сандвич е изобретение на кубинските американци в САЩ и все още се счита за деликатес.
Реформите в началото на 2010 г. разшириха възможностите за частните предприемачи и иновативните ресторанти бързо започнаха да се разпространяват.
Днес, когато професионалните готвачи отново са открили творческото си вдъхновение, страната - въпреки неотдавнашния срив причинен от пандемията - преоткрива кулинарните си корени.
Представяме ви най-добрите кубински ястия и къде можете да ги опитате.
Ропа виеха завинаги
Националното ястие на Куба - бавно задушено телешко месо в доматен сос, е един от най-добрите комплименти за кулинарния експериментатор. По време на икономическата криза, от началото на 90-те години до края на 2000 г., малцина са онези, които могат да си позволят телешко месо. Проблемите с доставките на храни означават, че на частните ресторанти е забранено да предлагат телешко - незаконната продажба дори можела да завърши със затвор. За щастие, през 2010 г. ограниченията са смекчени и ропа виеха се завръща триумфално.
Ястието, чието име се превежда като "стари дрехи", има испански корени. Смята се, че произхожда от сефарадската еврейска общност в Испания преди около 500 години, без доматите, които не са били разпространени в Европа до XVIII век. По традиция месото се вари бавно в нощта преди съботата (когато готвенето е забранено), за да придобие интензивен, но нюансиран вкус.
Цялата статия можете да прочетете в Trip.
И най-приятно ще ви е да го направите в самолета, докато пътувате към Куба. Можете да направите резервация сега - само с един клик: