Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусът на Куба

Кулинарната история на Острова на свободата е пътешествие с неочаквани открития

От Галина Чолакова
Галина Чолакова

Куба, по всеобщото мнение на посетителя, е любов от пръв поглед и изживяване, което не искате да приключи с края на пътуването ви.

Кубинската кухня измина дълъг път през последното десетилетие. До края на 2000 г. недостигът на храна беше начин на живот, а стандартната закуска на нацията бе сандвич, натъпкан с шунка от консерва и гумено сирене. Истинският кубински сандвич е изобретение на кубинските американци в САЩ и все още се счита за деликатес.

Снимка: iStock by Getty Images

Реформите в началото на 2010 г. разшириха възможностите за частните предприемачи и иновативните ресторанти бързо започнаха да се разпространяват.

Днес, когато професионалните готвачи отново са открили творческото си вдъхновение, страната - въпреки неотдавнашния срив причинен от пандемията - преоткрива кулинарните си корени.

Представяме ви най-добрите кубински ястия и къде можете да ги опитате.

Снимка: iStock by Getty Images

Ропа виеха завинаги

Националното ястие на Куба - бавно задушено телешко месо в доматен сос, е един от най-добрите комплименти за кулинарния експериментатор. По време на икономическата криза, от началото на 90-те години до края на 2000 г., малцина са онези, които могат да си позволят телешко месо. Проблемите с доставките на храни означават, че на частните ресторанти е забранено да предлагат телешко - незаконната продажба дори можела да завърши със затвор. За щастие, през 2010 г. ограниченията са смекчени и ропа виеха се завръща триумфално.

Снимка: iStock by Getty Images

Ястието, чието име се превежда като "стари дрехи", има испански корени. Смята се, че произхожда от сефарадската еврейска общност в Испания преди около 500 години, без доматите, които не са били разпространени в Европа до XVIII век. По традиция месото се вари бавно в нощта преди съботата (когато готвенето е забранено), за да придобие интензивен, но нюансиран вкус.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Цялата статия можете да прочетете в Trip.

И най-приятно ще ви е да го направите в самолета, докато пътувате към Куба. Можете да направите резервация сега - само с един клик:

Оферти за ваканция в Куба

Самостоятелни ексурзии или с водач • Чартърен полет

 

Дайте оценка:

Тагове: Кубинско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче