Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В България: История на храните и напитките - От Освобождението до 90-е години на XX век

Научете любопитни факти по темата

От Теодора Цветкова, БТА

Държавна агенция "Архиви" (ДАА) ще представи на 16 май изложбата "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата" в изложбена зала "Архиви", съобщават организаторите, предава БТА.

Куратор на експозицията е Адриана Попова, а дизайнер е Ивелина Велинова.

Изложбата разказва историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век. Посетителите могат да видят как са се произвеждали и продавали тези продукти, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности.

Снимка: Организаторите

С тази изложба ДАА ще участва и в Нощта на музеите на 17 май. В експозицията са включени над 120 уникални фотографии, идващи от 29-те държавни архива в страната. В експозицията са включени и различни артефакти, сред които порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му - художничката Бистра Винарова, информират от ДАА.

"Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата" поставя и въпроса за археологията на сетивата. Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал "Храни и пития", отбелязват организаторите.

Изложбата може да бъде разгледана до 6 юни.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче