Бобовите култури не само предлагат палитра от уникални вкусове, но също така са и богати на хранителни вещества като протеини, фибри и витамини. Ето няколко цветни видове боб чорба, вдъхновени от различните кухни по света. Най-хубавото при тях е, че се използват червен, бял или черен боб от консерва, което спестява досадно дългия процес по накисване, варене и изхвърляне на първата (и понякога втората) вода.
Чорба с черен боб
Това е вид мексиканска супа, приготвена с черен боб, домати, лук, чесън и различни подправки като кимион, риган и лют червен пипер. Някои версии могат да включват допълнителни съставки като свинско месо, ориз или царевица. Бобената чорба често се гарнира с наситнен пресен лук, настъргано сирене и заквасена сметана, което я прави една много засищаща гозба.
Боб чорба по американски
Тя се прави основно от бял боб, свинско месо, лук, целина и домати. Подправките включват дафинов лист, мащерка и бахар, придаващи богат и по-"шарен" вкус. Може да се поръси със запържен бекон и да се сервира с препечени филийки.
Свинска боб чорба по кубински
Това е една засищаща чорба, приготвена с боб, свинско месо, зеленчуци като чушки и домати и ароматни подправки като риган, кимион и кориандър. Добра идея е да се сервира с гарнитура от кисели краставички и пресен лук.
Минестроне
Минестроне е традиционна италианска супа, която варира като рецепта според различните региони. Основните съставки обикновено включват различни видове боб, зеленчуци като картофи, моркови, зеле и домати, както и паста или ориз. Супата често съдържа и месо, като панчета или наденица, и ароматни билки като розмарин и босилек. Минестроне обикновено се сервира топла и може да бъде гарнирана с настъргано сирене като пармезан.