Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 стрък селъри, нарязан на стино
- 1 морков, обелен и нарязан на ситно
- 1 тиквичка, нарязана на ситно
- 70 г слайса пушена панчета
- 1 голяма скилидка чесън
- ½ ч.л. сух риган
- 1 консерва (400 г) боб
- 1 консерва (400 г) домати на кубчета
- 2 с.л. доматено пюре
- 1.2 л зеленчуков бульон
- 1 дафинов лист
- 70 г дребна паста
- 100 г зеленини (кейл, манголд, спанак или др.)
- Шепа пресен босилек
- Настърган на ситно пармезан, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера на слаб към среден огън. В него запържете целината, лука, моркова, тиквичката и панчетата за 10 минути. Добавете чесъна и ригана и гответе за още около минута.
- Сипете боба, доматите, доматеното пюре, бульона и дафиновия лист. Подправете на вкус със сол и черен пипер, оставете супата да заври и нека къкри за 30 минути.
- Прибавете пастата и зеленините и гответе, докато пастата се свари.
- Разсипете минестронето в купички и поръсете всяка порция с пармезан и пресен босилек.