Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три мита за бобовите растения, които трябва да знаете

Те не са толкова страшни - нито за готвене, нито за консумация


В следващите редове ще се опитаме да разсеем три разпространени мита за бобовите растения. С каква цел? За да променим мнението на тези, които смятат, че бобовите растения ни карат да пълнеем, че от тях ни се подува корема и че им трябва цял ден, за да уврат.

Мит №1: Бобовите храни ни карат да напълняваме

Каква е истината?

Нека говорим в цифри: 1 и ½ чаша сварен жълт грах (300 г) съдържа 300 калории. Същото количество леща - 345 калории. Съответно, сушеният бял боб има 260 калории, масленият боб - 447, докато нахутът има 360, а бобът - 140 калории. Следователно, бобовите растения не ни карат да напълняваме. Напротив, те обогатяват тялото ни с ценни хранителни вещества.

Това, което може значително да повиши калорийната им стойност, несъмнено е олиото, както и гарнитурите, които могат да придружават основното ни хранене, като например сирене или хляб. Така че, ако внимаваме с какво ги ядем, бобовите растения няма да навредят на теглото ни, та дори и ще ни помогнат да отслабнем, защото са с ниско съдържание на мазнини и нисък гликемичен индекс, а всъщото време са богати на фибри, които ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време.

Мит №2: Бобовите растения причиняват подуване на корема

Каква е истината?

Това със сигурност може да се случи, но в никакъв случай не е правило. Начинът, по който готвим варивата, може да реши проблема. Честата смяна на водата по време на накисването и първата вода, след като бобът, или друг негов "роднина", заври, както и обирането на пяната или добавянето на малко сода бикарбонат по време на варенето, могат да облекчат и дори премахнат проблема. Разбира се, решавайки го, ние жертваме част от хранителна стойност на бобовите растения, но загубата така или иначе е минимална.

Снимка: iStock by Getty Images

Мит №3: Бобовите култури изискват часове, за да уврат

Каква е истината?

И лещата, и грахът се сваряват доста бързо. Също така, когато приготвяме варива, трябва да внимаваме да не комбинираме различни техни разновидности. И накрая, можем да бъдем по-добре подготвени като съхраняваме контейнер с варени бобови растения във фризера. Ще попитате как? Ами, просто ги сварете, отцедете ги добре, разделете ги на порции в кутии или пликове за храна и ги поставете във фризера, за да са винаги под ръка. Там те могат да се съхраняват от 1 до 2 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: боб бял боб червен боб грах леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче