Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Традиционни гръцки ястия, с които ще си оближете пръстите

Може да ги хапвате без да спрете

Γεια σας!, както биха ви поздравили в Гърция.

Днес ви каним в тази слънчева страна, за да разгледаме кои са най-популярните местни ястия и да видим колко сходни могат да бъдат с българската традиционна кухня.

Папуцакия

Основният герой в това ястие е патладжанът. Той бива изпечен предварително, след което напълнен със доматен сос с месо и поръсен с кашкавал. Цялата тази фантазия се запича във фурната до придобиване на хрупкава коричка.

На гръцки думата "папуцакия" означава "малки обувки". На тях точно наподобяват половините патладжани.

В българската кухня имаме подобно ястие, но в основата му е картофът. Ще го срещнете като "Пълнени цървули".

Сувлаки (Гирос)

Това е едно от най-известните и любими гръцки ястия, което може да се похапва както накрак, увито в питка, така и на порция в чиния. Към гироса получавате и сет от гарнитури - пържени картофки и различни видове салати.

Най-важното е откъде го купувате, защото всяко заведение си има своя рецепта за приготвяне на сувлаки. Добре е да проучите предварително къде според местните е най-вкусно.

Стифадо

Известната телешка яхния, приготвена с домати, лук, гъби, винен оцет и смес от подправки, традиционно се сервира с ориз, чипс от картофи или паста орзо. В студените дни това ястие е идеално с гарнитура от пюре, а комбинацията им е истински сгряваща.

Доматокефтедес

Може би се досещате, че доматокефтедес всъщност са доматени кюфтета. Те са традиционно ястие за остров Ситония и се приготвят от кубчета домати, лук, мента, фета сирене.

Тези хапки щастие доставят на небцето уникална комбинация от вкусове.

Дзадзики

Най-лесната и вкусна разядка, която прилича на българската салата "Снежанка".

Съставките са повече от ясни - краставици, цедено кисело мляко, чесън, зехтин и понякога лимонов сок. Дзадзики върви почти с всякакви ястия, затова и в Гърция е на почит.

Саганаки

На внимамието на любителите на сирене! Ще го обикнете с първата хапка!

За да си приготвите саганаки ще са ви нужни не повече от 20 мин. и две съставки - плочка сирене и брашно, в което да го оваляте. Изпържете го добре на висока темпрература, докато придобие златист цвят.

Лесно и невероятно вкусно.

Долмадес

Любимите лозови сармички са популярни не само у нас, но и в Южната ни съседка. Разликата в рецептите обаче е осезаема. В Гърция приготвят сармите с овкусен с лимон ориз, с песни билки и подправки. Формата им е продълговата и са готови да бъдат изядени на една хапка.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче