Всички го обичаме и неслучайно. Той придава на нашите ястия неповторим аромат и взависимост от коя точно негова разновидност използваме, може да ги направи по-сладки или по-пикантни. Подходящ е както за лятото, така и за всички останали сезони, което го прави универсална подправка. Въпреки това има рецепти, за които малко хора знаят, че си подхождат с малко от вълшебния барбекю сос.
Ето и няколко свежи идеи:
Пица на друго ниво
Тъй като вече знаем колко добра е комбинацията от барбекю сос и пилешко месо, можем много лесно да я превърнем и в плънка за нашата домашна пица. Разбира се, тук не бива да забравяме и допълнението от моцарела, чедър или друг вид сирена.
Да овкусим салатата
В магазините вече лесно се намира и меден барбекю сос, който много добре допълва вкуса си с този на различните видове зелени салати, както и онези, в които се слагат и картофи. Можем да използваме соса както си е от бутилката, или пък да го разбъркаме с подправки по наш избор и директно с ръка да поръсим марулята, айсберга или друга от съставките в салатата и да ги поставим в купата.
Да не забравяме и за сандвичите
Ако са ни останали излишно пилешко или свинско месо от ястие, което сме готвили по-рано, можем да ги накълцаме на парчета и за няколко секунди да ги позапържим в тигана като ги поръсим с малко от любимия барбекю сос. Следва да настържем малко кашкавал или чедър, да си запечем две филийки или питка, разрязана на две половини, и за нула време сме готови с перфектния сандвич. Можем да добавим и зеленчуци по наш избор.
Ходи си с всеки Текс-Мекс деликатес
Дали ще си правим такоси, разядка, в която да топим начо чипс, мексиканска салата, чили сос, или която и да е друга рецепта от горещия северноамерикански регион, барбекю сосът винаги идва на помощ, особено ако си падаме по по-пикантна храна.
Ястията с бобени растения
Грах, боб, нахут... комбинацията между подобни варива от бобен произход, малко кисели краставички и опушения аромат на главния герой в нашата статия е доказано сполучлива.
И накрая - очевидното
Оригиналният барбекю сос е незаменим при приготвянето на всякакъв вид меса - свински или телешки ребра, пилешки гърди и бутчета, вратни пържоли и какво ли още не. С него можем да ги мариноваме много преди да дойде време да отворим капака на барбекюто, а докато ги обръщаме - да ги мажем. Последното става като в една купа смесим соевия и барбекю соса с малко лимонов сок, зехтин и разтопено краве масло.