Изпекли сте пилешко месо и в тавата е останала ароматна течност и мазнина, съдържащи всички необходими качества да се превърнат в завладяващ небцето сос "Грейви"?
Тази задача в никакъв случай не е трудно, затова не бива да се обезкуражавате, а дори напротив. Финалният резултат на съчетанието между месото и соса е толкова завладяващ, че следващият път изобщо няма да се замислите дали да направите екстра усилия в тази посока.
Рецептите за сос обикновено изискват брашно или царевично нишесте, което да го сгъсти. Тази, която ще откриете в края на текста, е с брашно, а за него трябва да знаете, че е добре да го запържите преди добавянето на каквито и да е течности. Така то ще попие ароматите от печеното в тавата пиле и ще допринесе за крайния вкус, който ще е по-наситен.
Сосът може да приготвите и с пресен пилешки бульон, както и с такъв на кубчета, но качествен, който ще трябва да разтворите в гореща вода предварително. В рецептата, която ви предлагаме, ще готвим соса директно в тавата, където е приготвено месото. Така ще се възползваме максимално от всички останали на дъното ѝ вкусове.
Получат ли се бучки в сместа заради брашното, не се паникьосвайте. Има няколко лесни начина да се отървете от тях и да получите желаната гладкост на соса. За кратко използвайте пасатора или кухненския робот, а за най-лесно, просто прецедете готовия вече сос през цедка.
Може да сервирате вашия Грейви не само с пилешко месо. Полейте с него картофеното пюре, други зеленчукови гарнитури или сочните кюфтенца. Ако се окажете с повече количество, може да замразите соса и да го използвате до три месеца след това. За целта използвайте торбичка с цип, а защо не и формичка за лед, с помощта на която ще можете лесно да преценявате необходимото количество.
А сега нека видим как лесно да си приготвите този сос у дома.
Сос "Грейви" от пилешко месо
Необходими продукти:
- 2 и ½ ч.ч. течност от печено пиле или пилешки бульон (ако течността от печеното пиле не е достатъчна, може да допълните количеството с бульона)
- 2 с.л. брашно
- ½ ч.ч. сухо бяло вино
Начин на приготвяне:
- Пресипете течността от тавата, в която сте готвили пилето. Оставете я леко да изстине, след което с лъжица махнете мазнината, която ще се отдели на повърхността, и я изхвърлете. Измерете 2 и ½ ч.ч. от течността.
- Поставете тавата на силно загрят котлон, без да сте я измили. Когато останалата мазнина на дъното започне да се загрява, сложете брашното и разбъркайте интензивно, за да оберете всички остатъци от нея. Внимавайте да не загори брашното. Когато е готово, то трябва да е с лек кафеникав загар.
- Сипете виното и разбъркайте добре, след което наведнъж налейте бульон/течността от печеното пиле и с телена бъркалка разбийте интензивно, за да се смеси всичко добре. Оставете да заври, след което да покъкри за 5 мин.
- Ако предпочитате по-гъст сос, в купичка смесете една с.л. масло с 1 с.л. брашно, за да получите паста. Прибавяйте я малко по малко към горещия сос и продължете да разбърквате интензивно, докато получите желаната гъстота.
- Прецедете през цедка и пресипете в сосиера.