Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сандвичът с крехко свинско, който ще запомните завинаги

И как да си го приготвите у дома


"Торта" е термин, който обобщава голямо разнообразие от мексикански видове сандвичи. Може да ги откриете, когато се разхождате по улиците на Мексико.

В основата на този вид бърза храна стои характерното хлебче, наподобяващо на вид френската багета или немските кайзер питки. Ето защо те са чудесни заместители, особено когато искате да си приготвите сандвича у дома, а Мексико е твърде далече.

За плънката на тортата се използват най-разнообразни продукти - боб, сирене, пържено свинско или говеждо, наденица, испанска шунка, яйце и топинги. Да не пропускаме и пикантния сос, без който мексиканците не могат.

Видът на сандвича зависи в коя част на Мексико се намирате. Всеки регион има свой специфичен вид, с който се гордее.

Тортас де карнитас се среща в цялата страна и, разбира се, е невероятно вкусен. Основният герой тук е свинското месо, което се готви на бавен огън в собствената му мазнина, докато стане крехко и добие апетитен кафяв цвят.

Типичните гарнитури към сандвича са нарязан лук, авокадо, домати и салца, която може да е люта или сладка.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Няколко съвета за перфектна домашна торта

Гответе месото на бавен огън: За да стане хрупкаво отвън и сочно отвътре, условието е задължително.

Запечете доматите предварително: Това ще придаде фина опушеност на салцата и ще премахне типичния суров вкус на доматите.

А сега, нека видим какво ще ви е необходимо, за да си приготвите този невероятен сандвич у дома.

  • 675 г свинска мас
  • 2 кг свинска плешка без кост, нарязани на кубчета
  • 3 портокала
  • 1 и ½ с.л. фина сол

За салцата:

  • 3 домата
  • Няколко чили чушки
  • 2 скилидки чесън
  • ¼ фина сол

За гарнитурите:

  • 4 питки или багета, разрязана на 4
  • 1 авокадо, нарязано
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
  • ¼ връзка пресен кориандър, нарязан

Начин на приготвяне:

  1. Сложете свинската мас в дълбока тенджера на средно силен огън без капак.
  2. Когато се разтопи, прибавете месото внимателно. Намалете температурата до средно ниска и оставете свинското да се готви за около 30 минути, или докато стане златисто.
  3. През това време изстискайте портокалите.
  4. Щом месото започне да става златисто, изсипете сока и посолете.
  5. Оставете го да се готви още 30 мин., докато стане много крехко и с хубав кафяв цвят.
  6. С помощта на щипки извадете месото в метален гевгир, за да се отцеди. Ако не разполагате с такъв, сложете в чиния няколко слоя кухненска хартия и го поставете върху нея.
  7. Сложете тиган на среден огън. Поставете трите домата в него и ги запечете, като ги обръщате от време на време. Трябва да почернеят леко от всички страни.
  8. Почистете лютите чушки от семките и дръжките. Когато доматите са почти готови, сложете чушките в тигана при тях. Внимавайте да не почернеят.
  9. Преместете лютите чушки, доматите, чесъна, солта и малко вода в блендер и ги смелете до гладкост. Не прекалявайте с водата, за да не стане прекалено течна салцата.
  10. Сглобете сандвичите като разрежете хлебчетата наполовина и в долната им част сложите от месото. Продължете с останалите съставки и накрая завършете със салцата.
  11. Поднесете веднага.

Дайте оценка:

Тагове: лук портокал свинско Мексиканско авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче