Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сандвичът "Крок Мосю" - разкош по френски

Понякога добрият вкус се крие в простите неща

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

Френската кухня винаги впечатлява със своята изящност, вкус и великолепие, но също така, не на последно място, и с количеството масло, което се влага в не малка част от рецептите. Самата Джулия Чайлд издига изкусителния млечен продукт на пиедестал и не пропуска момент да напомни, че колкото повече масло добавите към ястието, толкова по-добре е то за вкуса му.

Тази максима е следвана не само от американската кулинарка, разбира се. Любителите на класическата френска кухня знаят добре значението на безценната съставка, присъстваща с гордост в дебелите готварски книги. Предвид това, бихме предположили, че във вените на французите не тече кръв, а масло, но това е тема на друг разговор.

Чували ли сте за сандвича "Крок Мосю" и неговата половинка "Крок Мадам"? Тази хрупкава и засищаща двойка може да бъде срещната в почти всяко френско бистро или кафене. Простите им съставки и лесният начин на приготвяне пък превръщат "дамата" и "господина" в желан гост във всеки дом.

Сандвичът "Крок Мосю" е съставен от две филии хляб за тостер, намазани добре с масло, между които се крият ементал и шунка. След като външната част на хляба е покрита с още един слой масло, сандвичът се запича на тиган. Когато придобие златист загар и от двете страни, е готов за съгрешение.

"Крок Мадам" следва същия принцип, но в допълнение към разкоша от разтапящото се сирене, ароматната шунка и дъха на масло, върху готовия сандвич се слага перфектно изпържено яйце на око.

Всъщност, историята около "Крок Мосю", който се появява и първи, е облечена в хумористична краска и дори може да бъде разказвана като виц. Рецептата се ражда през 1910 г. в бистро, намиращо се на булевард "Де Капюсин" в Париж. Собственикът му Мишел Люнарка, се сдобил с прозвището канибал, явно породено от завист или други негативни човешки чувства.

Един ден Люнарка приготвил въпросния сандвич заради липса на франзела, с която правел друг. Любопитството и явният сарказъм на един от клиентите, който се пошегувал със собственика за месото в сандвича и мнимия му канибализъм, родили името "Крок Мосю", което в буквален превод означава "хрупкавият господин".

"Крок мадам" се появява 50 години по-късно и явно се сдобива с това име, защото яйцето на око наподобява шапка с периферия.

През годините сандвичът "Крок Мосю" започва да се среща в различни вариации. Ементалът бива заменен от Грюер или сирене Комте, а в някои заведения готвачите добавят сос бешамел. Също така често срещан вариант е върху вече запечения на тиган сандвич да се постави парче сирене, което след това да се разтопи във фурната.

Днес ще ви представим класически варинат на прочутия френски сандвич, превърнал се в емблема на страната. След питателната история за произхода му е време да пристъпим към готвене. Ето как да си направите "Крок Мосю" у дома.

 

Сандвич "Крок Мосю"

Необходими продукти:

 • 3 с.л. масло
 • 50 г настърган ементал и ¼ чаша настъргано сирене Грюер, смесени
 • 2 филии хляб с квас
 • 1 слайс качествена шунка

Начин на приготвяне:

 1. Загрейте фурната на 200 градуса.
 2. Намажете филиите с масло от вътрешната им страна.
 3. Между тях поставете първо част от миксираните сирена, след това шунката.
 4. Намажете с масло външната част на горната филийка.
 5. Загрейте тиган на висока степен на котлона. Сложете в него парче масло и когато започне да се разтапя, сложете и сандвича.
 6. Щом се изпече от долната страна, с помощта на шпатула го обърнете, за да се запече и долната.
 7. Когато сандвичът е готов, преместете го в тавичка, поръсете отгоре остатъка от сирената и запечете във фурната, докато се разтопят.

Бон апети!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло кашкавал шунка