Готвенето с деца може да бъде много повече от забавление. То е начин да се развиват умения, да се насърчава самостоятелността и да се създават ценни спомени заедно. Когато включим най-малките в кухнята, им даваме възможност да открият удоволствието от приготвянето на храна и да се почувстват част от процеса. За да бъде заниманието приятно, е важно рецептите да са семпли, с познати съставки и без сложни техники, които изискват прецизност.
Яйцата и зеленчуците са идеалното начало — питателни и особено лесни за работа. Те позволяват безброй комбинации, като същевременно дават възможност за творчество, без риск от провал. В следващите три рецепти ще откриете идеи, с които да поканите децата край кухненския плот и да приготвите заедно нещо вкусно и пъстро с настроение.
Мини фритати с чушки и грах
Тези малки омлетчета са удобни за хапване с ръце и чудесни за бърза закуска или пикник. За приготвянето им са нужни няколко яйца, нарязана на ситно червена чушка, шепа замразен грах, настърган кашкавал и щипка сол.
Разбийте яйцата в купа заедно със зеленчуците и сиренето, след което разпределете сместа в силиконови форми за мъфини. Печете на 180°C около 15 минути, докато стегнат и придобият златист цвят. Децата могат да помогнат с разбъркването, пълненето на формите и дори с избора на допълнителни зеленчуци. Освен вкусни, фритатите изглеждат и много апетитно в чинията.
Цветна бърканица с тиквички и царевица
Бърканите яйца са едно от първите неща, които малките ръчички могат да се научат да приготвят (разбира се, под надзор от възрастен).
За тази рецепта настържете една малка тиквичка и я задушете за кратко с малко масло. Прибавете царевица от консерва и след минута добавете предварително разбити яйца. Гответе на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато се получи нежна смес. За финал поръсете с пресен магданоз. Ястието е леко, но засищащо, а ярките цветове го правят особено привлекателно за децата.
Яйчени кюфтенца с моркови и спанак
Тези кюфтенца са отлична алтернатива на месните и могат да се сервират както топли, така и студени.
Смесете сварени и намачкани яйца, настърган морков, накълцан пресен спанак и малко галета, за да се получи лепкава маса. Оформете малки топчета и ги запечете във фурната до златисто. Могат да се поднесат с кисело мляко или доматен сос. Децата ще се радват да участват в оформянето им — това е идеалната възможност да се почувстват истински готвачи.