Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С малчугани в кухнята: Лесни рецепти с яйца и зеленчуци

Прекарайте истински забавно време заедно


Готвенето с деца може да бъде много повече от забавление. То е начин да се развиват умения, да се насърчава самостоятелността и да се създават ценни спомени заедно. Когато включим най-малките в кухнята, им даваме възможност да открият удоволствието от приготвянето на храна и да се почувстват част от процеса. За да бъде заниманието приятно, е важно рецептите да са семпли, с познати съставки и без сложни техники, които изискват прецизност.

Яйцата и зеленчуците са идеалното начало — питателни и особено лесни за работа. Те позволяват безброй комбинации, като същевременно дават възможност за творчество, без риск от провал. В следващите три рецепти ще откриете идеи, с които да поканите децата край кухненския плот и да приготвите заедно нещо вкусно и пъстро с настроение.

Мини фритати с чушки и грах

Снимка: iStock by Getty Images

Тези малки омлетчета са удобни за хапване с ръце и чудесни за бърза закуска или пикник. За приготвянето им са нужни няколко яйца, нарязана на ситно червена чушка, шепа замразен грах, настърган кашкавал и щипка сол.

Разбийте яйцата в купа заедно със зеленчуците и сиренето, след което разпределете сместа в силиконови форми за мъфини. Печете на 180°C около 15 минути, докато стегнат и придобият златист цвят. Децата могат да помогнат с разбъркването, пълненето на формите и дори с избора на допълнителни зеленчуци. Освен вкусни, фритатите изглеждат и много апетитно в чинията.

Цветна бърканица с тиквички и царевица

Снимка: iStock by Getty Images

Бърканите яйца са едно от първите неща, които малките ръчички могат да се научат да приготвят (разбира се, под надзор от възрастен).

За тази рецепта настържете една малка тиквичка и я задушете за кратко с малко масло. Прибавете царевица от консерва и след минута добавете предварително разбити яйца. Гответе на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато се получи нежна смес. За финал поръсете с пресен магданоз. Ястието е леко, но засищащо, а ярките цветове го правят особено привлекателно за децата.

Яйчени кюфтенца с моркови и спанак

Снимка: iStock by Getty Images

Тези кюфтенца са отлична алтернатива на месните и могат да се сервират както топли, така и студени.

Смесете сварени и намачкани яйца, настърган морков, накълцан пресен спанак и малко галета, за да се получи лепкава маса. Оформете малки топчета и ги запечете във фурната до златисто. Могат да се поднесат с кисело мляко или доматен сос. Децата ще се радват да участват в оформянето им — това е идеалната възможност да се почувстват истински готвачи.

Дайте оценка:

Тагове: яйца чушки тиквички кашкавал грах царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче