Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С любов към подправките, или защо е важно да не ги забравяме в шкафа дълго време

Обръщайте им редовно внимание

Често в един от кухненските шкафове е пълно с подправки, като голяма част от тях стоят отворени и неупотребявани с месеци. Така те губят ценния си аромат и когато решите да ги използвате отново, ще установите, че вкусът на ястията няма нищо общо с очаквания резултат. Ето защо е много важно да разчиствате и обновявате шкафа с подправки редовно.

Най-лесният начин да разберете дали една билка ще овкуси храната ви както трябва е като я помиришете. Ако тя няма интензивен аромат, вероятно няма да придаде и желания вкус. Хубаво е на всеки няколко месеца да изхвърляте всички такива подправки, които за изгубили силата на мириса си и да ги замените с нови.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато сте в магазина, обръщайте внимание на качеството, а не на количеството. Добре е да знаете откъде идва подправката, как се съхранява и какъв е срокът ѝ на годност. Преценете реално колко ще използвате от нея, за да не застоява в шкафа ви и след време да срещне кофата, когато изгуби аромата си.

За какво да използвате подправките на зърна

Подправките на зърна са подходящи за бавно готвене, тъй като освобождават пълния си потенциал на вкус и аромат с течение на времето. Освен това, някои от тях могат да подобрят текстурата на ястието или да служат като негов завършек.

Внимавайте обаче когато препичате зърната на сух тиган, защото ако се разсеете, ще изгорят бързо.

Смесите от подправки - лесни за употреба, но с нетраен аромат

Добре е да имате предвид, че различните смеси от подправки могат да нямат този интензитет на вкуса и аромата. Често, в тях има такива, които са по-некачествени заради неправилно съхранение или други причини, свързани с региона, от който идват. За любимите ви подправки търсете страна на произход, доказана в отглеждането им. Така ще си гарантирате отлични резултати и радост за небцето.

Снимка: iStock by Getty Images

По повод съхранението е важно да знаете две неща:

  • Затваряйте подправките в бурканчета с плътна капачка;
  • Съхранявайте ги на хладно и тъмно място

Много ще ви бъде полезно да ги надписвате ясно, за да е лесно на всеки у дома да разпознава ригана от босилека например.

С тези няколко стъпки ще си гарантирате свежа колекция от подправки, притежаваща мощни аромати, които с лекота ще издигнат ястията ви на висота.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер червен пипер розмарин риган босилек куркума

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче