Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Трябва да почиствате бурканчетата с подправки? Но защо?

Ако трябва да отгатнем кое е най-разхвърляното място в кухнята ви, със сигурност първо ще посочим шкафчето с подправки. Но бихте ли предположили, че всъщност бурканчетата, в които съхранявате тези приказни аромати, са магнит за микробите?

Скоро тази информация изненадва дори специалистите, тъй като доскоро вниманието им е насочено към изследване на разпространението на бактерии върху кухненските повърхности, крановете на чешмите, дъските за рязане (заради обработката на сурово месо), капаците на кофите за боклук и други кухненски прибори.

За да разберат как се случва кръстосаното замърсяване - прехвърляне на бактерии или други микроорганизми от едно вещество в друго - Министерството на земеделието на САЩ организира следното проучване: Екип от учени наблюдава над 300 души, докато всички те готвят еднакви пуешки бургери в кухни с различни размери, вариращи от малки апартаменти до големи индустриални помещения.

Рецептата включва подправяне на кайма от пуешко месо, предварително заразена с безвредния вирус MS2. Участниците трябва да сложат в бургера и салата, опакована предварително в плик. Всички те нямат никаква представа, че са част от експеримент.

След приключването на готвенето, учените почистват 12 различни повърхности, които са били старателно дезинфекцирани преди това. Правят го и с някои прибори, дъски за рязане и бурканчетата с подправки.

Оказва се, че степента на кръстосаното замърсяване варира изключително много. Патогенът MS2 е открит на повечето повърхности, но огромно количество от него е засечено върху стъклените съдове за подправки.

Учените посочват различни причини за това заключение. Едно от тях сочи, че разпространението на бактерии точно там може да се дължи на това, че бурканчетата са се намирали в близост до обработването на суровото месо. Не се изключва и моментът за липса на възможност на готвачите да мият често ръцете си и да почистват работното си място.

Какво означава всичко това, ако го пренесем в кухнята у дома?

Няма нищо фатално, но не е лошо да бъдем по-внимателни с хигиената, когато готвим.

Патогените са склонни да губят от силата си, когато попаднат върху повърхности. Едно заразено пуешко месо обаче, може да сътвори най-лошия сценарий.

За да бъде избегнат, специалистите съветват да мием ръцете си не само преди и след готвене, а и по време на целия процес. Почистването на бурканчетата за подправки може да се използва като превантивна мярка, особено ако не сме го правили скоро. По-важното е тази "операция" да се прави всеки път, след готвене на яйца и месни продукти.

Просто така - в името на здравето.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер червен пипер чубрица риган

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче