Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С какво се различава кашкавалената извара от обикновената

И за какво е добре да я използвате


Кашкавалената извара е интересен млечен продукт, който се различава значително от обикновената както по вкус и консистенция, така и по начина, по който се прави. Тя е богата на протеини и е подходяща за разнообразни кулинарни изкушения.

Днес ще обърнем внимание на това какво представлява този различен вид извара, как се приготвя, и какви са нейните уникални характеристики в сравнение с обикновената извара, която всеки познава добре.

Накратко, както и името подсказва, кашкавалената извара се добива от суроватката, останала след отделянето на основната маса при процеса на производство на кашкавал. За разлика от обикновената, тази е с по-кремообразна текстура и леко маслен вкус, което придава уникалност на вкусовите ѝ качества.

Снимка: iStock by Getty Images

Как се приготвя кашкавалената извара

Останалата суроватка от кашкавала се нагрява до определена температура, при което се образуват фини млечни частици, които постепенно се утаяват. След това тази смес се прецежда и оформя, за да се получи гладка и кремообразна структура. Често към нея се добавя малко сол, за да се подобри вкуса и да се удължи срокът на годност.

Какви са основните разлики между кашкавалена и обикновена извара

Докато обикновената извара се прави от прясно мляко чрез добавяне на киселина или сирище, кашкавалената извара се произвежда от суроватка, останала от производството на кашкавал. Така втората има по-маслен вкус и гладка текстура, за разлика от другата.

Поради своя начин на добиване, кашкавалената извара има малко по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с обикновения кашкавал, но е по-богата на протеини от обикновената извара, тъй като съдържа допълнителни млечни протеини от суроватката.

Къде е подходящо да използвате кашкавалената извара

  • Топли сандвичи и пици: Благодарение на своята гладка и маслена текстура тя е чудесна за разтопяване върху сандвичи и пици. Придава по-богат вкус и кремообразност, които трудно могат да се постигнат с обикновената извара.
  • Сосове и дипове: Кашкавалената извара е хубава основа за различни сосове и дипове. Лесно се комбинира с подправки, чесън и билки, като резултатът гарантира плътен и наситен с аромати сос, който може да се използва за топене на зеленчуци или като гарнитура към ястия.
  • Пълнежи за печива и тестени изделия: Кашкавалената извара е идеална за пълнежи на печива като кифлички, баници и солени кексове. Благодарение на кремообразната си текстура, тя придава плътност и внася допълнителен вкус на тестените изделия.
  • Добавка към паста: Тя може да се добави в различни рецепти за паста, особено при приготвянето на сосове като карбонара и алфредо. Използвайте кашкавалената извара и за други ястия със сирена.

Как да я съхранявате правилно

Кашкавалената извара трябва да се съхранява в хладилник и обикновено има кратък срок на годност, подобен на другите пресни млечни продукти. Най-добре е да я консумирате до няколко дни след отваряне. Може да я сложите в херметически затворен съд, който ще предотврати абсорбирането на миризми от други храни.

Дайте оценка:

Тагове: извара

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче