Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Путанеска: Пастата с необикновен вкус и щипка интрига

Макар да се приготвя с най-обикновени съставки, тя е сред най-известните в Италия


Паста "Путанеска" е едно от най-известните ястия в италианската кухня, обичано заради наситените си аромати и бързото приготвяне. Но освен че е кулинарно изкушение, това ястие носи със себе си и интригуваща история. В следващите редове ще разкажем за произхода на путанеска, ще разгледаме любопитни факти около нейното създаване и ще завършим с класическа рецепта, която може лесно да приготвите у дома.

Когато става дума за италианска кухня, пастата заема централно място. Путанеска, с характерния си аромат на маслини, аншоа, каперси и домати, е изключителен представител на традиционните италиански вкусове. Това ястие не изисква много време или сложни техники, но предлага наситен и уникален вкус, който оставя трайно впечатление.

Паста "Путанеска" произхожда от южната част на Италия, по-точно от региона Кампания, където доматите, маслините и каперсите са в изобилие. Въпреки че днес тя е популярна из цяла Италия и света, първоначално се е считала за храна на обикновените хора. Причината за това е леснодостъпните съставки и бързото приготвяне, което я прави идеален вариант за вечеря или обяд от забързаните домакини. 

Името на това ястие е обвито в множество легенди. Една от най-разпространените теории е, че паста "Путанеска" е била създадена от италиански проститутки, които търсели бърз и лесен начин да приготвят храната си между срещите с клиентите. Друга теория гласи, че името идва от италианската дума puttana, което в буквален превод означава "жена с лоша репутация".

Още една интересна история разказва, че паста "Путанеска" е създадена от ресторантьор в Неапол през 20-те години на XX век. Тя гласи, че една вечер клиент посетил заведението и поръчал нещо, което може да се приготви набързо. В ресторанта обаче нямало много налични продукти и готвачът, импровизирайки, събрал всичко, което имал - домати, маслини, аншоа, каперси и чесън, и създал ястието, което днес познаваме като паста "Путанеска".

Ако вече сте запленени от историята на това ястие, време е да научите как да го приготвите сами. Ето една класическа рецепта за путанеска, която ще ви отведе на кулинарно пътешествие в Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 400 г спагети или лингуини
  • 4-5 филета аншоа
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/2 чаша черни маслини, нарязани
  • 2 супени лъжици каперси
  • 500 г домати от консерва, нарязани на кубчета
  • 1/2 чаена лъжичка люспи от червен пипер
  • Зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • Прясно нарязан магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата според указанията на опаковката.
  2. В голям тиган загрейте зехтина и добавете филетата аншоа. Гответе на умерен огън, докато се раздроби.
  3. Добавете чесъна и люспите от червен пипер и гответе за още минута, като внимавате чесънът да не изгори.
  4. Сложете доматите, каперсите и маслините в тигана. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 10-15 минути, докато се сгъсти.
  5. Подправете със сол и пипер на вкус. Имайте предвид, че рибата и каперсите са солени, така че бъдете умерени със солта.
  6. Добавете сварената паста към соса и разбъркайте добре.
  7. Сервирайте пастата топла, поръсена с пресен магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: Италианско паста доматено пюре маслини аншоа каперси

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче