Паста "Путанеска" е едно от най-известните ястия в италианската кухня, обичано заради наситените си аромати и бързото приготвяне. Но освен че е кулинарно изкушение, това ястие носи със себе си и интригуваща история. В следващите редове ще разкажем за произхода на путанеска, ще разгледаме любопитни факти около нейното създаване и ще завършим с класическа рецепта, която може лесно да приготвите у дома.
Когато става дума за италианска кухня, пастата заема централно място. Путанеска, с характерния си аромат на маслини, аншоа, каперси и домати, е изключителен представител на традиционните италиански вкусове. Това ястие не изисква много време или сложни техники, но предлага наситен и уникален вкус, който оставя трайно впечатление.
Паста "Путанеска" произхожда от южната част на Италия, по-точно от региона Кампания, където доматите, маслините и каперсите са в изобилие. Въпреки че днес тя е популярна из цяла Италия и света, първоначално се е считала за храна на обикновените хора. Причината за това е леснодостъпните съставки и бързото приготвяне, което я прави идеален вариант за вечеря или обяд от забързаните домакини.
Името на това ястие е обвито в множество легенди. Една от най-разпространените теории е, че паста "Путанеска" е била създадена от италиански проститутки, които търсели бърз и лесен начин да приготвят храната си между срещите с клиентите. Друга теория гласи, че името идва от италианската дума puttana, което в буквален превод означава "жена с лоша репутация".
Още една интересна история разказва, че паста "Путанеска" е създадена от ресторантьор в Неапол през 20-те години на XX век. Тя гласи, че една вечер клиент посетил заведението и поръчал нещо, което може да се приготви набързо. В ресторанта обаче нямало много налични продукти и готвачът, импровизирайки, събрал всичко, което имал - домати, маслини, аншоа, каперси и чесън, и създал ястието, което днес познаваме като паста "Путанеска".
Ако вече сте запленени от историята на това ястие, време е да научите как да го приготвите сами. Ето една класическа рецепта за путанеска, която ще ви отведе на кулинарно пътешествие в Италия.
Необходими продукти:
- 400 г спагети или лингуини
- 4-5 филета аншоа
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/2 чаша черни маслини, нарязани
- 2 супени лъжици каперси
- 500 г домати от консерва, нарязани на кубчета
- 1/2 чаена лъжичка люспи от червен пипер
- Зехтин
- Сол и пипер на вкус
- Прясно нарязан магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката.
- В голям тиган загрейте зехтина и добавете филетата аншоа. Гответе на умерен огън, докато се раздроби.
- Добавете чесъна и люспите от червен пипер и гответе за още минута, като внимавате чесънът да не изгори.
- Сложете доматите, каперсите и маслините в тигана. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 10-15 минути, докато се сгъсти.
- Подправете със сол и пипер на вкус. Имайте предвид, че рибата и каперсите са солени, така че бъдете умерени със солта.
- Добавете сварената паста към соса и разбъркайте добре.
- Сервирайте пастата топла, поръсена с пресен магданоз.