Необходими продукти:
- 1 малка тиква (около 600гр), нарязана на едро
- 2 супени лъжици зехтин
- 12 листа градински чай
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, настъргани или смачкани
- ¼ ч.л. лют червен пипер
- 500 г паста пене
- 75 г доматено пюре
- 75 мл водка
- 100 мл сметана
- Моцарела за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
- Сварете тиквата, докато омекне и оставете настрана, докато изстине достатъчно.
- Пасирайте я до гладка смес.
- Загрейте олиото в голям тиган и запържете градинския чай за 30 секунди-1 минута, докато стане хрупкав. Извадете го от мазнината с помощта на решетъчна лъжица и сложете върху чиния, покрита с лист кухненска хартия, за да се отцеди излишният зехтин.
- Запържете лука в мазнината от градинския чай на средно слаб огън за 10-12 минути, докато омекне, но не стане златист. Разбъркайте чесъна и люспите чили и гответе още 1 минута. Оставете настрана.
- Сварете макароните като следвате инструкциите на опаковката. Отцедете ги и запазете една чаша от водата, в която сте ги варили.
- През това време отново сложете лучената смес на котлона и разбъркайте в нея доматеното пюре и водката. Гответе няколко минути, докато алкохолът се изпари, след това разбъркайте тиквеното пюре и сметаната и оставете да заври.
- Свалете от котлона и изсипете сварената паста заедно с достатъчно вода от варенето ѝ, за да стане гъст сос.
- Отгоре поръсете листенцата салвия и настърганата моцарела и поднесете.