Перу е страна с богата история и разнообразна култура, която e силно отразена и в нейната уникална кухня. От морските брегове до планинските върхове, перуанската храна предлага една богата палитра от вкусове и аромати, които със сигурност ще задоволят всеки ценител на доброто похапване. Ето някои от най-емблематичните ястия от този регион.
Севиче: Това е може би едно от най-известните перуански ястия по света. Прави се чрез мариноване на прясна риба или миди в сок от лайм, смесен със зеленчуци като лук, моркови и чесън, заедно със задължителните люти чушки. Ястието често се гарнира с кориандър.
Ломо салтадо: Тази гозба съчетава крехко телешко с различни зеленчуци. Месото се готви на тиган с лук, чушки, домати и чесън, а след това се поднася с пържени картофи. Всичко това се поръсва с обилна доза от пресен риган и се залива със соев сос.
Лятно питие: В перу приготвят една традиционна напитка, която се прави чрез варене на царевица, джинджифил, канела и карамфилово дърво във вода. Резултатът е идеален за горещите дни. Напитката се охлажда и се сервира студена.
Антикучос: Това са симпатични телешки шишчета, които се мариноват във вино, куркума и кимион. Преди изпичане на скарата се намазват със сос от още вино, черен и лют червен пипер, още куркума и кимион.
Пачаманка: Този традиционен метод на готвене използва различни видове месо, риба и зеленчуци, като характерното е, че те се готвят "в земята". А, казано иначе, ястията се приготвят между силно нагорещени камъни за един по-вкусен и по-ароматен резултат.
Пикантна риба: Тя се прави на скара. Дотук нищо ново, но уникалното в рецептата е, че деликатесът се полива с пикантен сос, направен чрез смесването на сока от лайм с наситнени люти чушки. Ястието е предизвикателство за любителите на силните усещания.