Кексът, този обичан от мнозина сладкиш, носи в себе си дълга и пътуваща през вековете история, чиито корени ще открием в древните цивилизации. Още от ранни времена хората смесвали брашно, захар и масло, за да се подсладят, а тази древна традиция се развивала през хилядолетията.
През средновековието в Европа идеята за приготвяне на сладкиши подобни на кекс станала по-широко разпространена. С развитието на търговията със захар през XVI и XVII век сладкишите ставали все по-популярни. През XVIII век във Франция започнало да се развива изкуството за приготвянето на кексове, като класическите френски сладки маделин, с текстура на кекс, остават и до днес завинаги в списъка на класическите десерти.
През XIX и XX век, с увеличаването на производството на брашно и захар, кексът става достъпен за приготвяне в домашни условия. Във Великобритания и САЩ тези сладкиши стават популярни в разнообразните си форми и вариации.
Днес, кексът продължава да се радва на широка популярност по света, правейки щастливи малки и големи с повод или без повод. Ето защо решихме да ви покажем някои от нашите любими рецепти за сладкиша, подходящи за по-студените месеци, с които да зарадвате близките си.
Кейк с уиски
Този кейк е сочен, с нежен ванилов вкус и леки нотки на уиски. Напуканата му захарна коричка контрастира с меката като облак сърцевина, а маслената лъскава глазура преминава от течен карамел до матовия цвят на пралина, след като се охлади.
Въпреки че със сигурност ще усетите присъствието на уиски в кейка, алкохолът в него няма да ви опияни. Звездата в тази рецепта е по-скоро глазурата, чиято орехова нотка допълва карамеления вкус, дължащ се на кафявата захар.
Свеж портокалов кекс с лимонов кърд
В сезона на портокалите трябва да се опитаме да изстискаме потенциала им по най-добрия начин. Кексът е повече от подходящ за тази цел, а в комбинация с лесния лимонов кърд, той ще се превърне в звездата на масата.
Бърз и лесен кекс с цвекло и шоколад
Цвеклото - този кореноплоден и изключително полезен зеленчук може да се впише чудесно и в сладкиши, не само в солени ястия. Опитайте този кекс и ние ви гарантираме, че няма да съжалявате.
Бирен кейк
Почти всяка рецепта съдържа своята тайна съставка, която прави вкуса ѝ специален. Тук тази съставка не е особено тайна, но толкова основна, че в зависимост от вида бира, който изберете, може да си играете с вкусовете на кейка. Газираната алкохолна напитка с цвят на кехлибар му дава влажност, нежност и дълбочина, събуждаща внезапно рецепторите на езика.