Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко любими рецепти за кекс, подходящи за студените дни

Корените на сладкиша ще открием още в древни времена


Кексът, този обичан от мнозина сладкиш, носи в себе си дълга и пътуваща през вековете история, чиито корени ще открием в древните цивилизации. Още от ранни времена хората смесвали брашно, захар и масло, за да се подсладят, а тази древна традиция се развивала през хилядолетията.

През средновековието в Европа идеята за приготвяне на сладкиши подобни на кекс станала по-широко разпространена. С развитието на търговията със захар през XVI и XVII век сладкишите ставали все по-популярни. През XVIII век във Франция започнало да се развива изкуството за приготвянето на кексове, като класическите френски сладки маделин, с текстура на кекс, остават и до днес завинаги в списъка на класическите десерти.

През XIX и XX век, с увеличаването на производството на брашно и захар, кексът става достъпен за приготвяне в домашни условия. Във Великобритания и САЩ тези сладкиши стават популярни в разнообразните си форми и вариации.

Днес, кексът продължава да се радва на широка популярност по света, правейки щастливи малки и големи с повод или без повод. Ето защо решихме да ви покажем някои от нашите любими рецепти за сладкиша, подходящи за по-студените месеци, с които да зарадвате близките си.

Кейк с уиски

Този кейк е сочен, с нежен ванилов вкус и леки нотки на уиски. Напуканата му захарна коричка контрастира с меката като облак сърцевина, а маслената лъскава глазура преминава от течен карамел до матовия цвят на пралина, след като се охлади.

Въпреки че със сигурност ще усетите присъствието на уиски в кейка, алкохолът в него няма да ви опияни. Звездата в тази рецепта е по-скоро глазурата, чиято орехова нотка допълва карамеления вкус, дължащ се на кафявата захар.

Свеж портокалов кекс с лимонов кърд

В сезона на портокалите трябва да се опитаме да изстискаме потенциала им по най-добрия начин. Кексът е повече от подходящ за тази цел, а в комбинация с лесния лимонов кърд, той ще се превърне в звездата на масата.

Бърз и лесен кекс с цвекло и шоколад

Цвеклото - този кореноплоден и изключително полезен зеленчук може да се впише чудесно и в сладкиши, не само в солени ястия. Опитайте този кекс и ние ви гарантираме, че няма да съжалявате.

Бирен кейк

Почти всяка рецепта съдържа своята тайна съставка, която прави вкуса ѝ специален. Тук тази съставка не е особено тайна, но толкова основна, че в зависимост от вида бира, който изберете, може да си играете с вкусовете на кейка. Газираната алкохолна напитка с цвят на кехлибар му дава влажност, нежност и дълбочина, събуждаща внезапно рецепторите на езика.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бира бяла захар бяло брашно кафява захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче