Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърз и лесен кекс с цвекло и шоколад

Този полезен кореноплоден зеленчук се вписва много добре и в десерти

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава цвекло (около 175 г), сварена и нарязана на едро
  • 200 г самонабухващо брашно
  • 100 г какао
  • 1 с.л. сода
  • 250 г кафява захар
  • 3 яйца
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 200 мл олио
  • 100 г черен шоколад (не много горчив), настърган
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Смелете цвеклото на пюре в кухненски робот или чопър и го сложете в купа. Ако боравите с кухненски робот, може да продължите със следващите стъпки, като разбъркате всички в него. Ако не, използвайте миксер.
  2. Към цвеклото прибавете щипка сол и всички останали съставки, с изключение на олиото и шоколада. Разбъркайте добре.
  3. Внимателно прибавете олиото на тънка струйка, а след него и шоколада.
  4. Изсипете течното тесто в предварително намаслена и покрита с хартия за печене правоъгълна форма за кекс. Печете за 1 час.
  5. Когато е готов, оставете кексът да изстине за 10 мин., поръсете го с пудра захар, разрежете на филийки и поднесете.

 

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца пудра захар ванилия черен шоколад какао бяло брашно кафява захар сода цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче