Необходими продукти:
- 1 голяма глава цвекло (около 175 г), сварена и нарязана на едро
- 200 г самонабухващо брашно
- 100 г какао
- 1 с.л. сода
- 250 г кафява захар
- 3 яйца
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 200 мл олио
- 100 г черен шоколад (не много горчив), настърган
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 190 градуса. Смелете цвеклото на пюре в кухненски робот или чопър и го сложете в купа. Ако боравите с кухненски робот, може да продължите със следващите стъпки, като разбъркате всички в него. Ако не, използвайте миксер.
- Към цвеклото прибавете щипка сол и всички останали съставки, с изключение на олиото и шоколада. Разбъркайте добре.
- Внимателно прибавете олиото на тънка струйка, а след него и шоколада.
- Изсипете течното тесто в предварително намаслена и покрита с хартия за печене правоъгълна форма за кекс. Печете за 1 час.
- Когато е готов, оставете кексът да изстине за 10 мин., поръсете го с пудра захар, разрежете на филийки и поднесете.