Необходими продукти:
За лимоновия кърд:
- Настърганите кори и сокът от 2 лимона
- 100 г захар
- 50 г масло
- 2 яйца, разбити
За кекса:
- 170 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 2 яйца
- 70 г кисело мляко
- 150 г самонабухващо брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 50 г смлени бадеми
- Настърганата кора от 1 портокал
- 1 с.л. прясно мляко
- 3 с.л. лимонов кърд
- 20 г филетирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Сложете лимоновата кора, сока, захарта и маслото в стъклена купа върху съд с вряща вода. Разбърквайте от време на време, докато маслото се разтопи. След това внимателно прибавете яйцата и бъркайте, докато кремът се сгъсти.
- Минете го през цедка, пресипете го в стерилизиран буркан и така може да го съхранявате в хладилник до две седмици.
- Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете продълговата форма за кекс и я покрийте с хартия за печене.
- Сложете маслото, захарта, яйцата, киселото мляко, самонабухващото брашно, бакпулвера, смлените бадеми, портокаловата кора, млякото и 1 с.л. от лимоновия кърд в голяма купа и ги разбийте до гладкост. В друга купа сложете другите две с.л. лимонов кърд. Разбъркайте, за да се отпусне.
- Изсипете половината течно тесто в тавичката, отгоре изсипете лимоновия кърд, след което изсипете другата част от тестото. По желание поръсете с филетирани бадеми и сложете сладкиша да се пече за 50 мин.
- Оставете кекса да изстине върху решетка, поръсете с лимонова кора и поднесете.