Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Свеж портокалов кекс с лимонов кърд

Цитрусова нотка

15’ Подготовка
20’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За лимоновия кърд:

  • Настърганите кори и сокът от 2 лимона
  • 100 г захар
  • 50 г масло
  • 2 яйца, разбити

За кекса:

  • 170 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 70 г кисело мляко
  • 150 г самонабухващо брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 г смлени бадеми
  • Настърганата кора от 1 портокал
  • 1 с.л. прясно мляко
  • 3 с.л. лимонов кърд
  • 20 г филетирани бадеми

Начин на приготвяне:

  1. Сложете лимоновата кора, сока, захарта и маслото в стъклена купа върху съд с вряща вода. Разбърквайте от време на време, докато маслото се разтопи. След това внимателно прибавете яйцата и бъркайте, докато кремът се сгъсти.
  2. Минете го през цедка, пресипете го в стерилизиран буркан и така може да го съхранявате в хладилник до две седмици.

Снимка: iStock by Getty Images

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете продълговата форма за кекс и я покрийте с хартия за печене.
  2. Сложете маслото, захарта, яйцата, киселото мляко, самонабухващото брашно, бакпулвера, смлените бадеми, портокаловата кора, млякото и 1 с.л. от лимоновия кърд в голяма купа и ги разбийте до гладкост. В друга купа сложете другите две с.л. лимонов кърд. Разбъркайте, за да се отпусне.
  3. Изсипете половината течно тесто в тавичката, отгоре изсипете лимоновия кърд, след което изсипете другата част от тестото. По желание поръсете с филетирани бадеми и сложете сладкиша да се пече за 50 мин.
  4. Оставете кекса да изстине върху решетка, поръсете с лимонова кора и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло портокал лимон яйца бяла захар пудра захар бяло брашно прясно мляко бакпулвер бадеми кисело мляко лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче