Този кейк е сочен, с нежен ванилов вкус и леки нотки на уиски. Напуканата му захарна коричка контрастира с меката като облак сърцевина, а маслената лъскава глазура преминава от течен карамел до матовия цвят на пралина, след като се охлади.
Въпреки че със сигурност ще усетите присъствието на уиски в кейка, алкохолът в нея няма да ви опияни. Звездата в тази рецепта е по-скоро глазурата, чиято орехова нотка допълва карамеления вкус, дължащ се на кафявата захар.
Тъй като количеството на глазурата няма да е никак малко, спокойно може да използвате една част от нея, с която да полеете кейка, а останалата да запазите за парчетата преди сервиране.
За драматичен завършек поръсете с малко морска сол на люспи, но не прибягвайте към обикновената фина сол, тъй като кейкът ще придобие доста солен вкус, а и е възможно да се наруши структурата на глазурата.
Специално за тази рецепта се сдобийте с неизбелено бяло брашно, което не съдържа избелващи химични елементи. Те често се намират в обикновеното такова, намиращо се масово по рафтовете на хранителните магазини. Необработеното брашно ще ви гарантира онази мека вътрешност и хрупкава захарна коричка, към която се целим.
Тъй като кейкът трябва да се охлади напълно преди да се полее с глазурата, може да го направите един ден по-рано. След като го изпечете, оставете го да изстине, увийте го добре и го съхранявайте на стайна температура, докато дойде моментът да излеете върху него глазурата, най-добре непосредствено преди сервиране.
Необходими продукти:
- 280 г масло на стайна температура
- 200 г захар
- 213 г тъмна кафява захар
- 5 големи яйца на стайна температура
- 320 г неизбелено брашно
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. сода
- 170 г заквасена сметана на стайна температура
- ¼ ч.ч. уиски
- 1 с.л. ванилов екстракт
За глазурата:
- 113 г масло
- 110 г тъмна кафява захар
- 3 с.л. сметана за разбиване
- 2 с.л. захар
- ¼ ч.л. фина сол
- 2 с.л. уиски
- ½ ч.л. ванилов екстракт
- Морска сол на люспи за гарниране
Начин на приготвяне:
- За да приготвите тестото за кейка, разбийте с миксер на средна скорост маслото, бялата и кафявата захар, докато стане пухкава смес.
- Прибавете към нея петте яйца едно по едно, като след всяко отново разбивате с миксера.
- Смесете отделно брашното, солта и содата.
- В друга купа пък смесете сметаната, уискито и ванилията.
- Към яйчената смес постепенно добавете сухите съставки като ги редувате със сметановата смес.
- Намазнете кръгла форма за кекс, след което изсипете в нея готовото тесто. Ударете няколко пъти тавата в плота, за да го разпределите равномерно и да премахнете въздушните мехурчета.
- Изпечете кейка за 45-50 мин. на 180 градуса и проверете дали е готов като забодете дървено шишче в средата му. Ако излезе чисто, значи може да го извадите от фурната.
- Оставете сладкиша да изстине, без да го вадите от тавата, за 15 мин., след което го извадете внимателно от нея, сложете го на решетка, където трябва да се охлади напълно за около 2 часа.
- За да направите глазурата в касерола сложете маслото и го гответе, докато придобие кафяв цвят. Ако искате да видите как точно да го приготвите, прочетете текста долу.
- Пресипете маслото в купичка и го оставете настрана.
- Почистете и подсушете касеролата, след което сложете в нея двата вида захар, сметаната и солта. Оставете съставките да заврат на средна степен на котлона, като разбърквате често. Сипете и кафявото масло и кипнете сместа. Бъркайте непрекъснато.
- Свалете от котлона и разбъркайте в течността уискито и ванилията. Оставете глазурата леко да се охлади, като разбърквате от време на време. Трябва да придобие консистенция малко по-рядка от тази на боза.
- Залейте кейка с глазурата, поръсете с люспите морска сол и поднесете с чаша кафе.