Почти всяка рецепта съдържа своята тайна съставка, която прави вкуса ѝ специален. Тук тази съставка не е особено тайна, но толкова основна, че в зависимост от вида бира, който изберете, може да си играете с вкусовете на кейка. Газираната алкохолна напитка с цвят на кехлибар му дава влажност, нежност и дълбочина, събуждаща внезапно рецепторите на езика.
И сега е моментът да ви кажем - забравете за бакпулвера, защото бирата действа и като естествен набухвател. Содата за хляб обаче, която е част от необходимите съставки, ще неутрализира киселинността ѝ и ще помогне за получаването на по-категоричен обем на сладкиша.
Независимо дали сте привърженици на тази алкохолна напитка или не, ще се влюбите в прекрасната текстура на кейка. Вкусът му може да варира от доста фин до силен, което зависи от бирата, на която се спрете. Амбърът и тъмният ейл имат леко орехови и карамелени нотки, докато лагер бирата си подхожда добре с люти, пикантни и силни на вкус подправки, част от които са в списъка с продукти. Крафт бирите, плодовата IPA или някои от тези с по-кисел вкус могат да се впишат идеално в тази рецепта.
За допълнителна наслада кейкът съдържа пекан и фурми, но не се колебайте да изберете друг вид ядки и сушени плодове. Карамелената глазура пък носи перфектният завършек на сладкиша.
Стига приказки, да започваме!
Необходими продукти:
- 170 г неосолено масло на стайна температура
- 320 г самонабухващо брашно
- ¾ ч.ч. нарязани фурми
- ¾ ч.ч. печен пекан или орехи, нарязани на едро
- 2 с.л. канела
- 1 и ½ ч.л. сода
- 1 ч.л. смлян бахар
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. смлян карамфил
- 320 г кафява захар
- 2 големи яйца на стайна температура
- 2 с.л. ванилов екстракт
- 1 и ¼ ч.ч. бира по избор, на стайна температура
За карамеловата глазура
- 105 г кафява захар
- 1/3 ч.ч. сладкарска сметана
- 4 с.л. неосолено масло
- Щипка фина сол
- 115 г пудра захар, пресята
- ½ ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса и позиционирайте решетката ѝ на средно ниво.
- Намаслете кръгла форма за кекс с дупка и я поръсете с брашно.
- Смесете фурмите и пекана в малка купа заедно с една лъжица брашно. Оставете ги настрани.
- В друга купа смесете останалото брашно, канелата, содата за хляб, солта и карамфила. Оставете сместа настрани.
- С миксер разбийте маслото и кафявата захар, докато стане лека и пухкава смес.
- Добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре с миксера. Прибавете ваниловия екстракт.
- Отново с миксер, но този път на ниска скорост, смесете на няколко пъти бирата и брашното. Накрая трябва да получите гладка консистенция.
- Изсипете фурмите и ядките в сместа и разбъркайте с шпатула.
- Прехвърлете готовото тесто във предварително подготвената форма за кекс и печете между 45-55 мин. Проверявайте периодично с клечка за зъби или дървено шишче дали кейкът е изпечен. Забодете го в най-дебелата му част и ако клечката излезе чиста, може да извадите сладкиша.
- Оставете го да почине в тавата за около 15 мин., след което го извадете, сложете го върху решетка и го изчакайте да се охлади напълно.
- За да приготвите глазурата, в касерола сложете маслото, кафявата захар, сметаната и солта. Загрейте ги на котлона на средна степен.
- Когато течността заври, гответе още минута, след което я махнете от котлона и я оставете да се охлади за 5 мин.
- В готовата карамелена смес изсипете пудрата захар и екстракта ванилия. Така ще получите необходимата гладка глазура. Ако е рядка, добавяйте по една супена лъжица пудра захар до получаването на идеалната консистенция. Ако пък е твърде гъста, разредете сместа с по една чаена лъжичка сметана.
- Под решетката, върху която стои вече изстиналия кейк, сложете пергаментова хартия.
- Изсипете глазурата върху сладкиша и я оставете да се разтече свободно по страните му. Украсете с ядки пекан.
- Биреният кейк трябва да постои минимум 10 минути преди да го поднесете, за да стегне глазурата.