Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бирен кейк - да посрещнем есента подобаващо

Не се колебайте да използвате любимата си бира


Почти всяка рецепта съдържа своята тайна съставка, която прави вкуса ѝ специален. Тук тази съставка не е особено тайна, но толкова основна, че в зависимост от вида бира, който изберете, може да си играете с вкусовете на кейка. Газираната алкохолна напитка с цвят на кехлибар му дава влажност, нежност и дълбочина, събуждаща внезапно рецепторите на езика.

И сега е моментът да ви кажем - забравете за бакпулвера, защото бирата действа и като естествен набухвател. Содата за хляб обаче, която е част от необходимите съставки, ще неутрализира киселинността ѝ и ще помогне за получаването на по-категоричен обем на сладкиша.

Независимо дали сте привърженици на тази алкохолна напитка или не, ще се влюбите в прекрасната текстура на кейка. Вкусът му може да варира от доста фин до силен, което зависи от бирата, на която се спрете. Амбърът и тъмният ейл имат леко орехови и карамелени нотки, докато лагер бирата си подхожда добре с люти, пикантни и силни на вкус подправки, част от които са в списъка с продукти. Крафт бирите, плодовата IPA или някои от тези с по-кисел вкус могат да се впишат идеално в тази рецепта.

За допълнителна наслада кейкът съдържа пекан и фурми, но не се колебайте да изберете друг вид ядки и сушени плодове. Карамелената глазура пък носи перфектният завършек на сладкиша.

Стига приказки, да започваме!

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 170 г неосолено масло на стайна температура
  • 320 г самонабухващо брашно
  • ¾ ч.ч. нарязани фурми
  • ¾ ч.ч. печен пекан или орехи, нарязани на едро
  • 2 с.л. канела
  • 1 и ½ ч.л. сода
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. смлян карамфил
  • 320 г кафява захар
  • 2 големи яйца на стайна температура
  • 2 с.л. ванилов екстракт
  • 1 и ¼ ч.ч. бира по избор, на стайна температура

За карамеловата глазура

  • 105 г кафява захар
  • 1/3 ч.ч. сладкарска сметана
  • 4 с.л. неосолено масло
  • Щипка фина сол
  • 115 г пудра захар, пресята
  • ½ ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса и позиционирайте решетката ѝ на средно ниво.
  2. Намаслете кръгла форма за кекс с дупка и я поръсете с брашно.
  3. Смесете фурмите и пекана в малка купа заедно с една лъжица брашно. Оставете ги настрани.
  4. В друга купа смесете останалото брашно, канелата, содата за хляб, солта и карамфила. Оставете сместа настрани.
  5. С миксер разбийте маслото и кафявата захар, докато стане лека и пухкава смес.
  6. Добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре с миксера. Прибавете ваниловия екстракт.
  7. Отново с миксер, но този път на ниска скорост, смесете на няколко пъти бирата и брашното. Накрая трябва да получите гладка консистенция.
  8. Изсипете фурмите и ядките в сместа и разбъркайте с шпатула.
  9. Прехвърлете готовото тесто във предварително подготвената форма за кекс и печете между 45-55 мин. Проверявайте периодично с клечка за зъби или дървено шишче дали кейкът е изпечен. Забодете го в най-дебелата му част и ако клечката излезе чиста, може да извадите сладкиша.
  10. Оставете го да почине в тавата за около 15 мин., след което го извадете, сложете го върху решетка и го изчакайте да се охлади напълно.
  11. За да приготвите глазурата, в касерола сложете маслото, кафявата захар, сметаната и солта. Загрейте ги на котлона на средна степен.
  12. Когато течността заври, гответе още минута, след което я махнете от котлона и я оставете да се охлади за 5 мин.
  13. В готовата карамелена смес изсипете пудрата захар и екстракта ванилия. Така ще получите необходимата гладка глазура. Ако е рядка, добавяйте по една супена лъжица пудра захар до получаването на идеалната консистенция. Ако пък е твърде гъста, разредете сместа с по една чаена лъжичка сметана.
  14. Под решетката, върху която стои вече изстиналия кейк, сложете пергаментова хартия.
  15. Изсипете глазурата върху сладкиша и я оставете да се разтече свободно по страните му. Украсете с ядки пекан.
  16. Биреният кейк трябва да постои минимум 10 минути преди да го поднесете, за да стегне глазурата.

Дайте оценка:

Тагове: карамфил бира пудра захар ванилия бяло брашно кафява захар