Този гювеч е традиционен за гръцката кухня. Той се приготвя основно от телешко месо и паста орзо, която има формата на ориз. На пръв поглед, ястието много наподобява ризото, но няма нищо общо с него.
По оригинална рецепта този гювеч се готви първо на котлона, след което се премества да се досготви във фурната. Тъй като тук месото е обезкостено и нарязано на малки парчета, спокойно можем да изпуснем печенето. Съответно, така намаляваме и времето за готвене, което е чудесно, ако искате да сготвите ястието през седмицата. Ще са ви необходими не повече от час и половина и съставки, които познавате добре.
Да започваме!
Необходими продукти:
- 550 г телешко, нарязано на 3 см кубчета
- ¼ ч.л. смлян бахар
- Сол и пипер на вкус
- Щипка индийско орехче
- 2 с.л. зехтин
- Половин малка глава червен лук, наситнен
- 2 ч.л. доматена паста
- 40 мл червено вино
- 180 г консервирани цели белени домати
- 250 мл телешки или зеленчуков бульон
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 дафинови листа
- 200 г паста орзо
Начин на приготвяне:
- Сложете доматите в блендер и ги блендирайте до гладкост.
- Подсушете месото с кухненска хартия. Овкусете го със сол и черен пипер, както и с бахара и индийското орехче.
- Загрейте зехтина на средна към висока степен в дълбок тиган на котлона и запечатайте месото, докато покафенее от всички страни.
- Намалете топлината на средна и запържете лука при месото за около минута, като се стараете да изстъргвате дъното на тигана с дървена лъжица.
- Прибавете доматената паста и бъркайте. Трябва да се карамелизира, след което деглазирайте тигана като сипете виното. Изчакайте минутка, за да се изпари алкохолът и тогава сипете и пасираните домати.
- Изсипете бульона заедно с 2 ч.ч. вряла вода. Пуснете дафиновите листа и поръсете с червения пипер. Изчакайте течността да заври, след което покрийте съда с капак и намалете температурата на котлона на ниска степен.
- Гответе около час, докато месото стане крехко.
- Сипете още 2 ч.ч. вряща вода, овкусете ястието със сол и черен пипер и прибавете пастата орзо. Отново сложете капака и гответе още 20 мин. От време на време разбърквайте, за да не залепне пастата на дъното на съда.
- Ако тя е все още твърде алденте, т.е. не е напълно сготвена, добавете още малко вряща вода и махнете тигана от печката. Пастата ще абсорбира водата, дайте ѝ само няколко минути преди да сервирате ястието.