Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Не ги изхвърляйте: Какво да правите с остатъците от зеленчуци

Три вкусни идеи за по-малко разхищение на храна


Обелките, листата и други парченца от зеленчуците, които слагате в различни ястия, отиват на боклука, а всъщност има доста креативни начини да ги използвате. Някои от тях са идеални за направата на натурални бои, други - за похапване.

Нека видим какво може да сътворите с тези остатъци и така да намалите разхищението на храна.

Сварете ги на ароматен бульон

Винаги е добре да имате вкусен бульон подръка, особено ако не сте почитатели на кубчетата пълни с глутамати. Той обогатява супи, яхнии, ризото и всякакви други ястия и остатъците от зеленчукови изрезки са перфектни, за да си го направите сами у дома. Просто ги сложете в тенджера с вряща вода, добавете още обогатители на вкуса като чесън или различни подправки и варете 10 минути. Накрая прецедете бульон през цедка и го съхранявайте в хладилинк или в камерата (най-добре в ледарка, която ще ви осигури еднакви порции), в зависимост от това кога планирате да го използвате.

Направете си зеленчуков чипс

Хрупкав и ароматен, домашно приготвеният чипс е здравословна алтернатива на вредните пакетирани храни. Обелките от катофи и моркови са перфектни в случая, но може да добавите и такива от цвекло или нарязани на фино стебла от броколи и карфиол.

Сложете всички тях в купа, поръсете ги с мазнина, овкусете с подправки и сол по желание, след което ги разстелете в плоска тава на един слой. Изпечете чипса за 10 мин. от всяка страна в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Използвайте зеленолистните отпадъци за салата

Зеленчуците, които имат листна част, като репичките, морковите и целината, не е необходимо да я изхвърляте. Вместо това тя може да влезе в допълнение към салата със спанак, рукола или друга зеленина. Просто измийте листата добре, нарежете ги и ги прибавете към основните продукти. Ще се изненадате какви нови вкусове ще откриете сред тях.

От зеленолистните остатъци може да си направите песто и смути, да обогатите хумуса си или да ги добавите към дипове.

Дайте оценка:

Тагове: моркови картофи цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче