Има нещо носталгично и уютно в спомените за закуските от детството. Уханието на топла баница и удоволствието от домашните мекици, посипани с пудра захар определено ни връщат скорострелно в едно по-безгрижно време.
В България традиционните закуски винаги са били важна част от живота ни, особено когато са приготвени от нашите баби. Някои от тях все още са любими, други са останали в спомените, но всички носят усещане за топлина и уют.
А сега нека си пропомним едни от най-любимите печива, чийто мирис все още ни пренася в бабината кухня.
Баница с айрян или боза
Тази закуска няма нужда от представяне. Баницата, приготвена с домашно точени или готови кори, сирене и яйца, е сред най-обичаните на поколения вече пораснали деца. Хрупкава отвън, мека и сочна отвътре, тя върви най-добре с чаша студена боза или айрян.
Пържени филийки със сладко
Нищо не може да се сравни с аромата на пържени филийки рано сутрин. Потопени в разбито яйце с мляко, изпържени до златисто и поднесени с домашно сладко или мед, те винаги са истинска наслада. Много хора си ги спомнят като неделната закуска, която баба е приготвяла с усмивка. А ако са поръсени със захар, удоволствието е още по-голямо.
Мекици с пудра захар
Мекиците са една от най-обичаните закуски от детството. Приготвени от пухкаво тесто и посипани с пудра захар, а защо не и намазани с домашно сладко, те са символ на уютните утрини у дома. В някои семейства ги хапват със сирене, а други обичат да ги мажат с течен шоколад, но във всички случаи вкусът им носи топли спомени за бабинате сръчност в кухнята.
Тутманик
Тутманикът - пълен със сирене и масло. Често се прави с мая, за да стане по-пухкав, а понякога тестото се замесва с кисело мляко и сода. Разчупиш ли го, отвътре се разнася аромат, който веднага връща спомена за зимните утрини на село или за закуските по време на ваканцията.