Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пухкав тутманик

Насладете се на традиционния вкус

120’ Подготовка
35’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 150 г сирене
  • 100 г краве масло (разтопено)
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите тестото, в малка купа разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта. Оставете за около 10 минути, докато маята се активира и млякото шупне.
  2. В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете маята с млякото, яйцето и половината от разтопеното масло.
  3. Замесете меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
  4. Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете го да втасва на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
  5. След като тестото е втасало, го разделете на 3 равни части.
  6. Вземете първата част и я разточете на правоъгълник с дебелина около 1 см. Намажете я с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене.
  7. Навийте на руло и го нарежете на парчета с дебелина около 2 см.
  8. Повторете процедурата с останалите две части от тестото.
  9. Намажете тава с олио и подредете парчетата тесто с разреза нагоре. Оставете ги да втасат отново за около 30 минути.
  10. Преди да поставите тавата във фурната, намажете тутманика с останалото разтопено масло.
  11. Печете тутманика в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, или докато стане златистокафяв.
  12. Поднесето го топъл с чаша айрян.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио яйца бяла захар прясно мляко суха мая краве сирене брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче