Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 250 мл прясно мляко
- 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 150 г сирене
- 100 г краве масло (разтопено)
- 50 мл олио
Начин на приготвяне:
- За да приготвите тестото, в малка купа разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта. Оставете за около 10 минути, докато маята се активира и млякото шупне.
- В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете маята с млякото, яйцето и половината от разтопеното масло.
- Замесете меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
- Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете го да втасва на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
- След като тестото е втасало, го разделете на 3 равни части.
- Вземете първата част и я разточете на правоъгълник с дебелина около 1 см. Намажете я с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене.
- Навийте на руло и го нарежете на парчета с дебелина около 2 см.
- Повторете процедурата с останалите две части от тестото.
- Намажете тава с олио и подредете парчетата тесто с разреза нагоре. Оставете ги да втасат отново за около 30 минути.
- Преди да поставите тавата във фурната, намажете тутманика с останалото разтопено масло.
- Печете тутманика в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, или докато стане златистокафяв.
- Поднесето го топъл с чаша айрян.