Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-здравословните плодове: Кои са първите седем в класацията

Не забравяйте да ги включите в ежедневното си хранене


Неоспорим е фактът, че тялото трудно ще набавя необходимите му витамини и минерали без участието на плодовете в ежедневното ни хранене. Няма да влизаме в подробности колко полезни са те, а ще посочим онези, които са определени като "най-полезни" заради състава си.

Нека видим кои са те.

Ябълки

Като цяло, ябълките са пълни с пектин и фибри, които подпомагат храносмилането и стимулират имунитета. Най-полезни са, когато се ядат цели, но по какъвто и друг начин да ги консумирате, няма да сбъркате.

Плодовете съдържат още полифеноли, които според проучвания, когато включите ябълки в ежедневното си меню, помагат да бъде намален рискът от някои видове рак и развиването на диабет тип 2.

Авокадо

Авокадото може спокойно да бъде аплодирано заради своите хранителни стойности. То е отличен източник на мононенаситени мазнини и витамин Е, както е и добър източник на фолиева киселина. Всички те подпомагат работата на сърцето.

Плодът на авокадото доставя също повече фибри от други себеподобни и съдържа редица полезни минерали, включително желязо, мед и калий.

Банани

Те са друг плод с високо съдържание на пектин. Ето защо, когато хапнете банан започвате да усещате ситост, а заради фибрите в него подуването на корема намалява и действа успокояващо на червата.

Освен тези, бананите съдържат и друг вид фибри, имащи пребиотични свойства - подхранват полезните чревни бактерии и им позволява да се размножават.

Къпини

Антоцианините са виновни за наситения цвят на малките плодчета, както и за защитните им свойства. Въпреки че са с ниско съдържание на калории, къпините имат дори повече витамин С, фолиева киселина и фибри, отколкото боровинките.

Касис

Тръпчив на вкус, касисът е един от най-богатите на полезни вещества за тялото плодове. С 30 пъти повече витамин С и с 40% повече полифеноли от боровинките, той се превръща в звездата сред дребните плодове.

Многобройни проучвания показват, че касисът е полезен при високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания.

Боровинки

Каквото и да кажем за тези диворастящи плодове ще е малко, тъй като за разлика от техните култивирани събратя, те крият мощна лечебна тайна. Заради полезните си свойства според някои лечители дивите боровинки са подходящи за закуска, благоприятстват работата на стомаха и помагат в справянето с по-сериозни заболявания като рак.

Череши

Друг ценен източник на антоцианини са черешите. Върху тялото те имат противовъзпалителен ефект, заради което стават идеален спътник в борбата с заболявания като артрит.

Дайте оценка:

Тагове: банани ябълки боровинки авокадо къпини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче