Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Любими десерти с величествените къпини

И едно смути за силен старт на деня

Август е месецът на малките плодове с тъмен цвят, които въпреки размера си, не отстъпват по нищо на по-едрите от тях, дори напротив. 

Днес ще обърнем специално внимание на къпитните, тъй като сезонът им тепърва започва и е добре да знаем защо да не ги подминаваме, ако случайно се натъкнем на тях сред природата.

Тези дребни плодове са били известни на хората още от древността като средство за лекуване на настинка и сваляне на висока температура. Те са пълни с много от най-важните витамини, като Р се съдържа в пъти повече, отколкото в малините. Наличито на пектин и флавоноиди превръщат къпините в чудесен източник на антиоксиданти, които помагат на тялото да засили имунитета си и да се подготви за предстоящите зимни месеци.

Черните плодчета се грижат също така за централната нервна система, благодарение на магнезия, фосфора, калия и меда, който съдържат. Те подобряват както съня, така и паметта.

Сокът от къпини се препоръчва при ангина, бронхит, грипни състояния и стомашно-чревни проблеми. Тъй като действието му е силно, не бива да се предприема самолечение без съветите на специалист.

Снимка: Unsplash

След като разгледахме някои от най-основните полезни свойства на къпините, нека пристъпим към сладката част от тяхната употреба. С черните на цвят плодове се приготвят чудни и богати на вкус десерти, с които да усмихнете деня си. Тази наша селекция включва класически такива, с главен герой величествената горска къпина.

Започваме с рецепта за освежаващо смути, за да не се чувстваме гузни, че бихме могли да навредим на талията ви.

Да ви е сладко!

Замразено смути с къпини

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 10 замразени къпини
  • ½ банан
  • Малко парче джинджифил
  • 100 мл сок от нар или от червено грозде
  • 1 стрък мащерка и къпини за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички продукти, без мащерката и къпините за гарниране, в блендер заедно с няколко кубчета лед. Блендирайте до получаването на гладка смес.
  2. Изсипете готовото смути във висока чаша, сложете стръкчето мащерка, няколко пресни къпини и се насладете на освежаващия вкус.

Мъфини с къпини

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 100 г обезсолено масло
  • 65 г пудра захар
  • 65 г кафява захар
  • 2 големи яйца на стайна температура
  • 125 г кисело мляко
  • 1 малко пакетче ванилия
  • 5 с.л. прясно мляко
  • 250 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 200 г пресни къпини

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Застелете 12-е разделения на тава за мъфини с хартиени форми за мъфини.
  2. Разбийте с миксер маслото и захарта, докато сместа стане светло жълта и пухкава. Добавете към нея едно по едно яйцата и отново разбийте добре, докато се смесят. Изсипете киселото и прясното мляко, след което ванилията.
  3. Сложете брашното, бакпулвера и щипка сол. Смесете с миксера до получаването на гладко тесто. Накрая сложете 150 г от къпините, разбъркайте с шпатула или дървена лъжица.
  4. Напълнете всяка от хартиените форми за мъфини със сместа до ¾ от обема им. Пъхнете вътре по две къпини, но оставете да се показват леко.
  5. Печете 8 мин., след което намалете фурната на 180 градуса и печете още 20-25 мин., докато се надигнат и станат златисти на цвят.

Сметанов крем с къпини и лимон

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 200 г къпини, плюс допълнително за гарниране
  • 3 с.л. пудра захар
  • Настъргани кори и сока от ½ лимон
  • 250 мл готварска сметана с висока масленост

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете къпините в тиган заедно с 2 с.л. пудра захар, лимоновата кора и сока.
  2. Гответе до получаването на сироп. Оставете да изстине и да се охлади за няколко часа.
  3. Разбийте сметаната с 1 с.л. пудра захар и разбъркайте заедно с по-голямата част от къпиновия сос.
  4. Сервирайте в чаши и гарнирайте с още от сиропа и пресни къпини.

Чийзкейк с къпини

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 150 г обикновени бисквити, натрошени
  • 50 г бадеми, смлени
  • 100 г масло, разтопено
  • 700 г крема сирене
  • 220 г захар
  • 1 с.л. и 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 3 яйца
  • 250 г къпини и още една шепа допълнително
  • 250 г заквасена сметана
  • Няколко листа мента

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете бисквитите, бадемите и маслото, след което притиснете сместа към дъното на 18-20 см фирма за торта, застлана предварително с хартия за печене. Печете 15 мин. и охладете напълно, докато стегне блатът.
  2. Намалете температурата на фурната до 140 градуса. На дъното ѝ поставете тава за печене, пълна с вода.
  3. Разбийте крема сиренето с 200 г захар. Когато се смесят напълно, разбъркайте ваниловия екстракт и прибавете към сместа всички яйца едно по едно. Накрая сложете и заквасената сметана. Отново разбъркайте добре.
  4. Смелете къпините с блендер, след което минете течността през фина цедка. Изхвърлете семките.
  5. Смесете 1 ч.л. ванилов екстракт с останалата захар. Оставете настрана.
  6. Изсипете половината от сместа за чийзкейка върху бисквитения блат. Отгоре намажете и половината от пюрето от къпини, след което с помощта на дървен шиш направете красиви серпентини, като смесите плодовата със сместа от сирене и захар.
  7. Повторете същото с другата половина от пюрето и основния крем.
  8. Печете чийзкейка за 50 мин. до 1 час, или докато краищата му станат твърди, а центърът - подвижен.
  9. Изключете фурната, отворете леко вратата и оставете сладкишът да се охлади вътре, докато почти изстине.
  10. Извадете го и го оставете на стайна температура още известно време.
  11. Приберете чийзкейка в хладилника за една нощ.
  12. На следващия ден украсете десерта с шепа пресни къпини и боровинки и с листа мента.
  13. Съхранявайте го в хладилник до три дни, въпреки че според нас това изобщо няма да ви се наложи.

 

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар ванилия прясно мляко кисело мляко къпини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче