Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лято във фризера: Как да замразим лесно ягоди, малини и боровинки

Наслаждавайте се на сладкия им вкус и през студените месеци


Намираме се в разгара на сезона на дребните летни плодове, носещи сладостта на жаркото слънце. Независимо дали става въпрос за ягоди, малини или боровинки, замразяването удължава срока им на годност и запазва вкусовите им качества за дълъг период от време. Така ще може да им се наслаждавате дори в по-студените месеци.

Както знаем, след като са вече обрани, дребните плодове от този вид са изключително нежни към допир и топлина. Оставим ли ги на стайна температура те не биха издържали повече от един ден, без да започнат да се развалят и да губят от първоначалния си блясък. Освен това, периодът, когато са най-вкусни и притежават най-добри хранителни качества, отминава без да се усетим. Ето защо замразяването на ягодите, малините и боровинките е повече от добър метод, за да им се наслаждаваме за дълго.

Най-важното, което трябва да знаете, ако прибегнете към този метод на съхранение, е, че плодовете трябва да са наистина свежи. Приберете ли в камерата такива, които не са първо качество, няма да подобрите вида им.

Не само е лесно да замразите ягоди, малини и боровинки. Приложението им след това в различни кулинарни хрумвания не е никак малко. Те са изключително подходящи за приготвянето на смутита и шейкове, като правят текстурата на течността плътна и приятно студена, без да се налага да използвате лед.

Печивата са друг чудесен начин да вкарате в употреба този вид замразени плодове. Най-хубавото им качество е, че в случая разликата с пресните почти не се усеща.

И като за финал, но не на последно място, ще ви споделим една тайна. Замразяването може да отложи приготвянето на сладка и конфитюри. Стоенето над вряла течност в горещ ден не е най-приятното занимание, затова спокойно отложете заниманието за по-прохладно време.

Как да замразите дребни летни плодове стъпка по стъпка:

  1. Прегледайте добре плодовете, за да се сигурни, че в тях няма изгнили такива. Проверете също така и за боклучета, като дръжки, клечки, листа и др.
  2. Изплакнете плодовете с хладка вода, разстелете ги върху кухненска хартия, за да се изсушат. Ако замразявате ягоди, махнете частта с дръжката и зелените листенца.
  3. Постелете плоска тава за печене с фолио за съхранение или хартия за печене. В нея наредете вече изсъхналите плодове на един ред.
  4. Сложете тавата в камерата на хладилника и оставете плодовете да замръзнат за няколко часа, или най-добре за цяла нощ.
  5. Прехвърлете ги в найлонови торбички с цип, като изкарате възможно най-добре въздуха от тях, и отново ги приберете в камерата.
  6. Съхранявайте замразените плодове така до 6 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди боровинки малини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче