Тази салата е чудесен пример за това как можем да оползотворим останалото печено агнешко и да сътворим изцяло ново ястие, обогатено с нови и наситени ориенталски вкусове и аромати. Имайки предвид, че месото е готово и само трябва да сварим лещата, то тази салата може да бъде готова за много кратко време, а спомените от нея ще останат за дълго.
Разбира се, лещата можете да замените с други варива - нахут, боб, киноа, просо, амарант, елда и прочие.
Хапнете салатата с чаша хубаво червено вино.
Необходими продукти:
За овкусяване на агнешкото:
- Бавно приготвено агнешко месо - 300 г
- Млян кориандър - 1/4 ч.л.
- Млян кимион - 1/2 ч.л.
- Млян карамфил - 1/4 ч.л.
- Млян джинджифил - 1/4 ч.л.
- Мляно индийско орехче - 1/4 ч.л.
- Зехтин - 40 г
Месото се надърпва и се овкусява с подправките. Опитайте и ако има нужда от доовкусяване, му добавете щипка сол.
За салатата:
- Сварена френска леща - 300 г, предварително накисната за една нощ и сварена до салатна готовност
- Печени тиквички - 300 г, предварително изпечени на 250 градуса за 12 минути в предварително загрята фурна
- Рукола - 80 г, предварително измита и отцедена
- Бейби спанак - 80 г, предварително измит и отцеден
- Червен лук - 40 г, обелен и нарязан на тънки полумесеци *
- Чери домати - 200 г
- Нар - 40 г
За дресинга:
- Овче кисело мляко - 200 г
- Сол - 3 г
- Горчица - 40 г
- Пресен джоджен - 4 г
- Кимион, млян - 2 г
- Пушен червен пипер - 1 г
*Разбърквате всички съставки с помощта на балонна бъркалка или вилица.
Начин на приготвяне:
*Чудесна идея е да мариновате предварително за една нощ червения лук в оцетна марината - оцет (1 част), вода (1 част), прясна мащерка, синапено семе, сол и захар. Кипвате и готвите на умерен огън за няколко минути. Оттегляте от котлона и добавяте още една част студена вода. Със сместа заливате червения лук и го прибирате на студено за една нощ.
- Всички съставки за салатата се смесват и разбъркват внимателно.
- Разпределят се в 4 дълбоки купи за салата. Върху тях равномерно се разпределя овкусеното агнешко месо.
- Поливат се с дресинга и се завършва със зрънцата нар.