Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетна салата с дърпано агнешко месо и френска леща

Ако се чудите какво да правите с останалото агнешко

От Елена Петрелийска
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Тази салата е чудесен пример за това как можем да оползотворим останалото печено агнешко и да сътворим изцяло ново ястие, обогатено с нови и наситени ориенталски вкусове и аромати. Имайки предвид, че месото е готово и само трябва да сварим лещата, то тази салата може да бъде готова за много кратко време, а спомените от нея ще останат за дълго.

Разбира се, лещата можете да замените с други варива - нахут, боб, киноа, просо, амарант, елда и прочие.

Хапнете салатата с чаша хубаво червено вино.

Необходими продукти:

За овкусяване на агнешкото:

  • Бавно приготвено агнешко месо - 300 г
  • Млян кориандър - 1/4 ч.л.
  • Млян кимион - 1/2 ч.л.
  • Млян карамфил - 1/4 ч.л.
  • Млян джинджифил - 1/4 ч.л.
  • Мляно индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • Зехтин - 40 г

Месото се надърпва и се овкусява с подправките. Опитайте и ако има нужда от доовкусяване, му добавете щипка сол.

За салатата:

  • Сварена френска леща - 300 г, предварително накисната за една нощ и сварена до салатна готовност
  • Печени тиквички - 300 г, предварително изпечени на 250 градуса за 12 минути в предварително загрята фурна
  • Рукола - 80 г, предварително измита и отцедена
  • Бейби спанак - 80 г, предварително измит и отцеден
  • Червен лук - 40 г, обелен и нарязан на тънки полумесеци *
  • Чери домати - 200 г
  • Нар - 40 г

За дресинга:

  • Овче кисело мляко - 200 г
  • Сол - 3 г
  • Горчица - 40 г
  • Пресен джоджен - 4 г
  • Кимион, млян - 2 г
  • Пушен червен пипер - 1 г

*Разбърквате всички съставки с помощта на балонна бъркалка или вилица.

Начин на приготвяне:

*Чудесна идея е да мариновате предварително за една нощ червения лук в оцетна марината - оцет (1 част), вода (1 част), прясна мащерка, синапено семе, сол и захар. Кипвате и готвите на умерен огън за няколко минути. Оттегляте от котлона и добавяте още една част студена вода. Със сместа заливате червения лук и го прибирате на студено за една нощ.

  1. Всички съставки за салатата се смесват и разбъркват внимателно.
  2. Разпределят се в 4 дълбоки купи за салата. Върху тях равномерно се разпределя овкусеното агнешко месо.
  3. Поливат се с дресинга и се завършва със зрънцата нар.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин кориандър рукола карамфил червен лук чери домати агнешко тиквички индийско орехче джинджифил кимион бейби спанак леща нар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче