Като се има предвид, че някои бобови изискват накисване за цели 12 часа преди да стигнат до котлона, консервираният боб е истински спасител във времето. Поради високата температура, използвана в процеса на консервиране, зърната вече са сварени и готови за употреба. На практика можете просто да отворите консервата и да ги добавите към ястието, без никаква допълнителна подготовка. Но тогава се появява вечният въпрос: да се изплакват ли, или не?
Дали изплакването е грешка зависи изцяло от това, което приготвяте. Течността в консервата е смес от вода, сол и нишесте. При супи и сосове включването ѝ може да добави вкус и плътност. Лесно е да си представим как ароматът на чили се обогатява, ако се използва и течността от боба. Да се пропусне този вкус е най-голямата грешка. От друга страна, ако менюто включва паста салата или салца, тогава отцеждането и изплакването стават задължителни. Излишната течност може да превърне ястие, което по принцип не е сочно, в прекалено водниста смес, а разтворимите фибри, които придават на боба леко желирана консистенция, да направят текстурата неприятна.
Обърнете внимание на съдържанието на сол
Вкусът, текстурата и външният вид са важни фактори, когато решавате дали да отцедите и изплакнете консервирания боб. Но има и още един елемент, който трябва да имат предвид хората, следящи приема си на натрий. Един от недостатъците на консервирания боб е именно високото съдържание на сол. Според американскате медия Mashed половин чаша консервиран боб има приблизително толкова сол, колкото в една порция картофен чипс. В такива случаи използването на течността може да не е най-добрият вариант. Хубавата новина е, че отцеждането и изплакването на зърната намалява съдържанието на натрий значително. Самото отцеждане премахва повече от една трета от солта, а ако бобът бъде и изплакнат, съдържанието на натрий спада с цели 41%.
Ако обаче нямате здравословни проблеми, които изискват да следите нивото на сол, течността е напълно безопасна за консумация - със солта и всичко останало. Просто трябва да внимавате с допълнителното овкусяване. Всъщност течността от боба може дори да бъде полезна. Част от витамините от група B и фолатите, които правят боба толкова хранителен, преминават във водата по време на консервирането. А когато запазите течността, запазвате и тази ценна част от неговата хранителна стойност.