Използването на консервирани зеленчуци и бобови култури е удобно и бързо решение за приготвяне на здравословни ястия, но възниква въпросът - трябва ли да ги изплакваме преди употреба? Макар че това действие не е абсолютно задължително, то може да има редица ползи както за вкуса на храната, така и за здравето.
Съдържанието на натрий се намалява
Една от най-важните причини да изплакваме консервираните зеленчуци и бобови култури е за да намалим съдържанието на натрий. Повечето подобни храни имат добавена сол, която действа като консервант и удължава срока на годност. Изплакването на продуктите под течаща вода може да премахне до 40% от излишния натрий. Това е особено важно за хората, които спазват диета с ниско съдържание на този електролит или искат да намалят риска от високо кръвно налягане.
Премахват се консерванти и други нежелани добавки
Често в консервите се добавят различни консерванти, като калциев хлорид и други стабилизатори, за да запазят структурата и вкуса на продуктите. Дори те да не са вредни в малки количества, изплакването помага да се отстранят остатъците им, като така се подобрява естественият вкус на храните.
Намалява се съдържанието на нишестето и захарите
При бобовите култури в консервите често се съдържа нишестена или леко захарна течност, която придава на храните по-плътна текстура. Минаването им през течаща вода намалява тяхното съдържание, а това прави ястията по-леки и подходящи за диетичен режим. Изплакването е важно за хората с чувствителен стомах, тъй като тези вещества ще намали риска от подуване и газове.
Подобрява се текстурата и вкуса
Някои консервирани зеленчуци и бобови култури могат да имат остатъчен вкус заради течностите, в които са съхранявани. Изплакването ги освежава и подчертава естествените им вкусове, позволявайки да се смесят по-добра комбинация с другите съставки в рецептата.
Влияе върху хранителната стойност
Важно е да се отбележи, че минавайки през течаща вода консервираните бобови култури и зеленчуци ще доведе до минимални загуби на хранителни вещества като витамини и минерали. Ползата от намаляването на натрия обаче е по-важният елемент тук, ето защо това не бива да ви притеснява. За да запазите максимално всички полезни вещества, консумирайте консервираните продукти веднага след изплакването.
Този малък, но важен навик ще допринесе за по-здравословния начин на хранене и по-добрия вкус на ястията.