Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Навигиране през лабиринта на приборите: Просто ръководство за хранене

Каним ви в света на изисканата маса


Влизането във формална обстановка за обяд или вечеря може да бъде едновременно вълнуващо и плашещо, особено когато срещнете множество ножове и вилици, наредени като на кулинарна шахматна дъска. Но недейте да се стряскате. Овладяването на изкуството на хранене на маса, пълна с прибори, всъщност е умение, което лесно може да се усвои.

Докато заемате място на елегантно подредената маса, запомнете правилото "отвън-навътре". Подредбата на масата не е случайна. Ако я сравним с музикално произведенние, то тя е симфония от прибори, оркестрирани така, че да подчертаят всяко ястие от менюто.

Ето какво трябва да знаете за етикета по време на хранене.

Вилиците стоят винаги от ляво

Започвайки от лявата страна, ще видите внушителен брой вилици. Далечната - от лявата страна - е предназначена за салати, следващата - за рибни ястия, а последната, най-близо до вас, е за основното ястие.

Ножове на десния фланг

От дясната страна на вашата чиния са подредени ножовете. Първият нож е предназначен за риба, а вторият е вашият съюзник за основното ястие.

Супената лъжица и обратният принцип на загребване

Разположена от външната страна вдясно супената лъжица е вашият първи помощник, за да се насладите на изисканите основни ястия. Когато ядете супа, лъжицата се движи обратно на часовниковата стрелка, т.е. загребването става не към вас, а от вас. Така дрехите ви ще останат чисти и ще имате по-добър контрол над прибора.

Снимка: iStock by Getty Images

Сладък финал за десерт

Над чинията ви е разположен и дуетът от прибори за десерт - вилица и лъжица, а понякога само лъжица. Те са на ваше разположение, за да сложите сладък завършек на вашето хранене.

Хармонията между хляба и маслото

Поставени най-горе в ансамбъла от прибори, точно над вилиците, ще видите чините за хляб и масло. Те са придружени и от елегантен нож за масло. Така лесно ще се насладите на пресните тестени изделия, от които трябва първо да отчупите залче, което да намажете с маслото.

Изкуството на подреждането на чаши

Отдясно, над ножовете, се намират чашите. Там ще откриете водната, както и чашите за червено и бяло вино, които със изисканото си съдържание ще допринесат за допълнителното изящество на ястията на масата.

И накрая запомнете:

  • След като приключите с ястието, сложете приборите си диагонално върху чинията. По този начин давате ясен сигнал, че сте готови за следващото.
  • Водната чаша и чашите за вино са отдясно, като тази за червено е по-голяма от тази за бяло.

Въоръжени с това знание вие не просто ще се храните, а ще участвате в кулинарен концерт, в който всеки прибор е нота в симфонията на изисканото хранене.

Коледните празници наближават и с няколко от тези лесни стъпки може да превърнете трапезата в място, принадлежащо на истинска кралска особа.

Дайте оценка:

Тагове: чиния нож вилица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче