Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мухамара - с полъх от Ориента, възбуждащ апетита

Една пикантна разядка, подходяща за приготвяне от начинаещи в кухнята


Думата "мухамара" произлиза от арабски и описва по най-точния начин разядката, носеща същото име. Тя е пикантна, червена на цвят и с орехова сладост. Първоначално се появава в Сирия, но днес е популярна в Близкия изток, Турция, както и в много други страни по света.

Мухамара има различни вариации, можем обаче да посочим някои от основните ѝ съставки. Това са чесън, зехтин, орехи, червени чушки и хлебни трохи. Сред подправките ще видим такива, типични за арабската кухня, като кимион и мента, които нежно събуждат небцето и апетита. Сокът от нар също е една от звездите в разядката.

Хубавото на мухамара е, че се приготвя лесно, може да се сервира топла или студена и е интересна алтернатива на класическия хумус. Разядката върви чудесно с препечен хляб и би придала ориенталска нотка към всеки домашно приготвен сандвич. Приложенията ѝ обаче не спират до тук. Мухамара може да се превърне в добра компания на червени меса, пиле и риба, което я прави истински кулинарен хамелеон.

Рецептата, която ще ви представим, не е прекалено пикантна и е идеална, ако сте начинаещи в кухнята. Съхранявайте разядката в хладилник и в добре затворен съд за около 4 дни, за да се насладите максимално на вкуса ѝ.

Подарете си тези летни мигове на лекота, с проста, но вкусна храна, споделена с добра компания. Не можем да си представим по-добре дългите летни вечери. А сега, да се захващаме за работа.

Полезен съвет: Не ви препоръчваме да използвате купени печени чушки в буркан, тъй като обикновено те са леко кисели и ще променят вкуса.

Мухамара

Необходими продукти:

  • Три по-големи червени чушки
  • 4 с.л. зехтин
  • Около 100 г орехи, запечени на сух тиган
  • 1 скилидка чесън, почистена и нарязана на едро
  • 2 и ½ с.л. доматена паста
  • ¾ ч.ч. хлебни трохи
  • 2 с.л. сок от нар
  • 1 ч.л. прясно чили, нарязано на ситно (може да замените с ½ ч.л. кайенски пипер)
  • ½ ч.л. захар
  • 1 ч.л. сумак
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките.
  3. Сложете ги в блендер заедно с 3 с.л. зехтин, орехите, чесъна, доматената паста, хлебните трохи, сокът от нар, лютата чушка, захарта, сумака и солта.
  4. Блендирайте до получаването на гладка смес.
  5. Преместете разядката в купа за сервиране, полейте със струйка зехтин и поръсете с малко наситнени орехи. Поднесете я с препечен хляб.

Полезен съвет: Ако решите да я приберете в хладилника, преди да я сервирате, оставете я отново да придобие стайна температура. Така ще разгърне вкусовете си.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол сумак бяла захар червени чушки доматено пюре орехи лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче