Думата "мухамара" произлиза от арабски и описва по най-точния начин разядката, носеща същото име. Тя е пикантна, червена на цвят и с орехова сладост. Първоначално се появава в Сирия, но днес е популярна в Близкия изток, Турция, както и в много други страни по света.
Мухамара има различни вариации, можем обаче да посочим някои от основните ѝ съставки. Това са чесън, зехтин, орехи, червени чушки и хлебни трохи. Сред подправките ще видим такива, типични за арабската кухня, като кимион и мента, които нежно събуждат небцето и апетита. Сокът от нар също е една от звездите в разядката.
Хубавото на мухамара е, че се приготвя лесно, може да се сервира топла или студена и е интересна алтернатива на класическия хумус. Разядката върви чудесно с препечен хляб и би придала ориенталска нотка към всеки домашно приготвен сандвич. Приложенията ѝ обаче не спират до тук. Мухамара може да се превърне в добра компания на червени меса, пиле и риба, което я прави истински кулинарен хамелеон.
Рецептата, която ще ви представим, не е прекалено пикантна и е идеална, ако сте начинаещи в кухнята. Съхранявайте разядката в хладилник и в добре затворен съд за около 4 дни, за да се насладите максимално на вкуса ѝ.
Подарете си тези летни мигове на лекота, с проста, но вкусна храна, споделена с добра компания. Не можем да си представим по-добре дългите летни вечери. А сега, да се захващаме за работа.
Полезен съвет: Не ви препоръчваме да използвате купени печени чушки в буркан, тъй като обикновено те са леко кисели и ще променят вкуса.
Мухамара
Необходими продукти:
- Три по-големи червени чушки
- 4 с.л. зехтин
- Около 100 г орехи, запечени на сух тиган
- 1 скилидка чесън, почистена и нарязана на едро
- 2 и ½ с.л. доматена паста
- ¾ ч.ч. хлебни трохи
- 2 с.л. сок от нар
- 1 ч.л. прясно чили, нарязано на ситно (може да замените с ½ ч.л. кайенски пипер)
- ½ ч.л. захар
- 1 ч.л. сумак
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките.
- Сложете ги в блендер заедно с 3 с.л. зехтин, орехите, чесъна, доматената паста, хлебните трохи, сокът от нар, лютата чушка, захарта, сумака и солта.
- Блендирайте до получаването на гладка смес.
- Преместете разядката в купа за сервиране, полейте със струйка зехтин и поръсете с малко наситнени орехи. Поднесете я с препечен хляб.
Полезен съвет: Ако решите да я приберете в хладилника, преди да я сервирате, оставете я отново да придобие стайна температура. Така ще разгърне вкусовете си.