Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Може ли да сложите чиния или друг съд в кошницата на еър фрайъра


Може ли да сложите чиния или друг съд в кошницата на еър фрайъра и така да притоплите храната си например?

Краткият отговор е да, но оттук произтичат още няколко немаловажни въпроси, които не можем да прескочим.

Преди да помислите изобщо да сложите чиния или купа във вашия еър фрайър проверете дали съдът е безопасен за тази цел. Пластмасата и някои видове стъкло например никога не трябва да се нагряват на висока температура, тъй като така те могат да променят формата си, да се стопят или счупят, което крие потенциална опасност както за повреда на уреда, така и за здравето ви.

Като цяло, можем да откроим три основни типа безопасни съдове, които да използвате в еър фрайър. Това са металните, керамичните и чугунените. Въпреки че уредът за готвене на горещ въздух е като умален вариант на конвенционните фурни, имащи, разбира се, своите разлики, трябва да обърнем внимание на някои особености.

Тъй като еър фрайъра е по-малък от фурната, източникът на топлина е много по-близо до храната. Предимството тук е, че така тя се приготвя по-бързо, но ако не внимавате, е възможно да я изгорите по-лесно. Сложите ли това, което искате да сготвите в съд, процесът се ускорява.

Всички подходящи за фурна материали имат различни нива на топлопроводимост, а това означава, че създават и съдържат топлината. Затова, решите ли да поставите храната в съд и след това в еър фрайъра, коригирайте времето за готвене на по-кратко, или проверявайте до къде е стигнал процесът на готвене често.

Докато при металните и чугунените съдове това не важи, при стъклените и керамичните е важно да сте напълно сигурни каква е максималната температура, до която могат да се нагряват. Тази информация ще откриете на дъното на съда или на опаковката, ако има такава. Трябва да имате предвид, че в уреда за готвене с горещ въздух той ще бъде по-близо до източника на топлина, затова и опасността да се счупи при несъобразена температура, е реален.

Ето защо ние ви препоръчваме да използвате съдове, които са специално предназначени за употреба в еър фрайър. Най-често срещаните са тези от силикон, тъй като той може да издържа на висока температура, но има ниска топлопроводимост.

В онлайн магазините може да откриете форми за мъфини, различни видове решетки, както и подобни на кошницата на уреда силиконови подложки, с които да направите готвенето истинско удоволствие.

А сега нека ви припомним някои любими рецепти за еър фрайър, с които да замените вредните опаковани храни, когато ви потрябва мезе за бирата.

Три мезета за бира, приготвени в еър фрайър

Дайте оценка:

Тагове: лук бекон картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче